2011. május 17., kedd

10u

10. A.) A turisztikai vállalkozás, ahol Ön dolgozik, saját autóbusz bérbeadásával is foglalkozik. Egy iskola osztálykiránduláshoz igénybe kívánja venni az autóbuszt. Tájékoztassa az intézmény képviselőjét, hogy milyen feltételekkel tudják bérbe adni az autóbuszt, milyen km- vagy napidíjjal dolgoznak, milyen további költségek merülhetnek fel, melyek a fizetési és lemondási feltételek! Mit kell tartalmaznia az autóbusz bérbeadásáról szóló szerződésnek?

Információtartalom vázlata

        Autóbusz bérbeadás, mint nem alaptevékenységű üzletág
        A km- vagy napidíj megállapításának szabályai, további költségek
        Fizetési és lemondási feltételek
        Bérleti szerződés tartalmi és formai elemei

Busz bérbeadás nem alaptevékenységű üzletág. Az előleg a teljes ár 40%-a. A fennmaradó hátralékot a szerződés lejárata után törlesztik. Amennyiben az előleg befizetése után a szerződést a bérbevevő felmondja, úgy az előleget a bérbeadó megtarthatja.

Autóbusz költségek megállapításánál az ügynevezett alternatív díjszámítás módszereit alkalmazzuk. Lényege hogy a külön járatok igénybevételének irányárait tartalmazó díjtétel- táblázat megkülönböztet km-óra és legcsekélyebb díjtételt. A fuvardíj megállapításakor a telephelytől telephelyig szükséges fuvardíját megszorozzuk az óradíj tétellel illetve a telephelytől telephelyig számított km távolságot megszorozzuk a km díjtétellel és az így nyert két szorzat közül a magasabb lesz a fizetendő fuvardíj. Ez azonban soha nem lehet alacsonyabb mint a legalacsonyabb díjtétel. A legalacsonyabb díjtétel általában 4 óra igénybevételének díja. Vidéki vagy külföldi fuvar esetén pedig minimum 220-250 km fuvar naponta. Minden megkezdett km teljes km-nek, minden megkezdett ára teljes órának számít. Az autóbusz éjszakára nem tér vissza a telephelyére, a gépkocsi vezető elszállásolásának költségeit a túraszervezőt terhelik, tehát a kalkulációban szerepeltetni kell. Előre nem látható esetleg plusz km-ek miatt minimum 10% biztonsági tartalékot kell felszámítani. Az autóbuszköltséget belföldön az áfa is drágítja. A partnernek célszerű az autóbuszköltséget csoportra vetítve megadni (egy összegben) így elkerülhető az esetleges létszámcsökkenésből eredő veszteség.

Bérleti szerződés: Alanyai a bérbeadó és a bérbevevő. A bérbeadó ideiglenesen a bérlő használatába ad valamit. Általában autóbuszt veszünk igénybe. Csak olyan vállalkozótól rendlejünk buszt, akinél színvonal megfelelő hiszen az utazási iroda az általa visszaigazolt szolgáltatásokért felelős. Autóbusz megrendelésnek tartalmaznia kell: igénybevétel dátumát tól-ig, pontos napi programot kiállási időpontok és helyek megjelölésével a napi várható befejezés időpontját a megbeszélés vagy szerződés szerinti megjelölését, esetleges egyéb tudnivalókat a csoporttal kapcsolatban. Amennyiben a csoport körutazást tesz, tehát a busz nem tér vissza naponta a telephelyre, akkor az utazás egyes állomásait is fel kell tüntetni, ahol a gépkocsi vezetőnek szállást biztosítunk.

Kellékszavatosság: a bérelt busz a bérlés egész ideje alatt szerződésszerű használatra alkalmas legyen.
Jogszavatosság: 3. személynek nincs a bérelt buszra vonatkozóan olyan joga, hogy a bérlőt a használatában korlátozza. A bérbeadó köteles viselni a dolog fenntartásával kapcsolatos kiadásokat, költségeket és közterheket. A bérbeadót megilleti az ellenőrzés joga.

A szerződés főbb pontjai:
o       a szerződő partnerek teljes neve és címe,
o       a szerződés tárgya,
o       a szerződött szolgáltatás ára,
o       szolgáltatói jutalékkal kapcsolatos megállapodások, megrendelések, visszaigazolások,
o       módosítások, lemondások rendje,
o       fizetési feltételek és fizetési módozatok,
o       szankciók az egyes megállapodott feltételek v határidők be nem tartása esetére,
o       felelősség és kártérítési kötelezettségek,
o       vitás kérdések rendezése,
o       a szerződés életbelépésének és felmondásának, megszűnésének feltételei,
o       a szerződés mellékleteinek felsorolása,
o       keltezés,
o       a szerződő felek aláírása.

Fizetési, lemondási feltételek:

Ajánlatkérés utáni lemondás
Munkatársunkkal megbeszélt időpontig a szobát fenntartjuk Önnek. Amennyiben nem érkezik meg az írásos megerősítés eddig az időpontig, akkor az előzetes szobafoglalást töröljük. Kérjük, abban az esetben is válaszoljon ajánlatunkra, ha az nem nyerte el tetszését.

Megrendelés lemondása
·         Az első előlegfizetési határidőig stornóköltség nélkül lemondható
·         Érkezés előtt 30. napig: a teljes szállásdíj 10%-a
·         Érkezés előtt 29. naptól 15. napig : a szállásdíj 40%-a
·         Érkezés előtt 14. naptól érkezésig : a szállásdíj 60%-a

Fizetési feltételek
Az üdülés teljes összegének 20%-át munkatársunk által küldött visszaigazolás után két héttel kérjük előlegként postai csekken vagy átutalással befizetni, és az előlegfizetési utalványról egy másolatot részünkre elküldeni.




10. B.) Az utazási irodába külföldi ügyfél érkezik azzal a kéréssel, hogy autót szeretne bérelni. Tájékoztassa az ügyfelet idegen nyelven, hogy milyen feltételekkel van lehetőség az autóbérlésre, és hívja fel figyelmét a magyarországi közlekedési szabályokra!


In our town you can rent cars in the Ady street. The price is not high, it cost 20 euros for a day. For renting the car you have to posses a driving license at the tank have to be full if you returned the car. In opposite the traffic rules in England you must drive the right side the road and slow down before crossroad. There aren’t many traffic jam in Hungary exact Budapest. In the country very could traffic condition. In a villages and towns it’s forbidden to drive with more then 50 km/h. Out of the villages and towns you can drive with 90 km/h maximum. On the motorway you can drive with 110 km/h. Take Care the police and censors.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése