2011. május 17., kedd

9u

9. A.) Az utazási irodába betérő utas garantált programok iránt érdeklődik. Ismertesse az utassal a garantált programok jellemzőit! Az utas egy egész napos júniusi autóbuszos és gyalogos budapesti városnézés mellett dönt. Adjon részletes tájékoztatást az érdeklődő utasnak a programról, az indulási és érkezési időpontokról és helyszínekről, a túra áráról és annak tartalmáról!

Információtartalom vázlata

        Programszervezés, mint nem alaptevékenységű üzletág
        A garantált program fogalma
        Az egész napos városnézés időtartama, programjai
        Egy egész napos budapesti városnézés lehetséges programjai


1. Az utazási irodák üzletágai:

A Magyarországon jellemzően utazási irodának nevezett üzleti vállalkozások tevékenységi körét, üzletágait két fő csoportra osztja a hazai szakirodalom:
            - alaptevékenységű vagy klasszikus
            - nem alaptevékenységű üzletágak.

A két fő csoport között egyes szakemberek aszerint tesznek különbséget, hogy hagyományosan az utazási irodai üzletkörökbe tartozó szolgáltatásokról van-e szó, míg a fő kérdést a tulajdon elvére helyezik. A tulajdonosi kérdés lényege: az utazási iroda saját szolgáltatásit vagy másokét közvetíti.
(Egy szálláshelyi példával megvilágítva: az iroda szerződéses jogviszonyban áll egy szállodával, avagy saját tulajdonában áll a kérdéses ház, és ennek alapján kínálja utasainak illetve építi be a csomagtúrába.

A nem alaptevékenységű üzletágak funkcióját általában a klasszikus csoport tevékenységének segítésében szokták meghatározni.

Az utazási irodai alaptevékenységhez sorolt:
- utazásszervezés
                                 - belföldön
                                 - beutaztatás (incoming) aktív
                                 - kiutaztatás (outgoing) passzív
- utazások, csomagtúrák közvetítése – belföldön
                                 - belföldi utazóközönségnek
                                 - beutazók részére külföldi partnerirodák közreműködésével
- programok önálló szervezése és azok értékesítése
- közvetítés más programirodák ajánlataiból
- menetjegyek értékesítése
                                 - hajó, - légi, - autóbusz, - hajó/komp
            Ä külön engedélyekhez és vizsgákhoz kötött tevékenység
- szálláshelyek közvetítése (fizetővendéglátói tevékenység)
- pénzváltói munka (külön engedélyhez, vizsgához kötött)
- idegenvezetés – tolmácsszolgálat (külön rendelet szabályozza)
- utasbiztosítások kötése

Teljes üzletköri palettát csak kevés számú, nagy tőkeerővel, differenciált szaktudású munkatársi gárdával rendelkező iroda mondhat magáénak. A piacépítés lépései (honnan? – hová?) eltérőek.

Az egyes üzletágak vonatkozásában a közöttük levő kapcsolat erőssége, a technikai és szakemberhiány, a jövedelmezőség, a tevékenységet kísérő pénzáramolások eltérőek.

Nem alaptevékenységű üzletágak (amit nem lát el az utazási iroda):
- Saját kereskedelmi szálláshelyek, vendéglátóegységek, közlekedési eszközök tulajdoni joga, üzemeltetése. (Mindezek a tulajdonjog fenntartása mellett bérbe is adhatók.)
- Kiskereskedelmi tevékenység (utazáshoz kapcsolódó tárgyak, tagsági igazolványok, stb.)
- Kölcsönzés: a tartózkodási helyen a turisták jobb kiszolgálása érdekében. (rent a cart magas beszerzési költsége, nagy rizikófaktora – valamint a magas szervizköltség -  miatt külön szokták kezelni.)
- Kiemelten kell foglalkoznunk a rendezvényszervezéssel. Egyes szakértők az alaptevékenységhez sorolják, mivel munkafázisai lényegében megegyeznek a beutazó vagy belföldi szervezés folyamatával. Mások a résztvevők esetleg magas száma, a szakmai megrendelők, az előkészületek és a lebonyolítás speciális sajátosságai miatt a nem alapvető tevékenységi körökhöz sorolják. Tény, hogy csak megfelelő szekértelem, tőkeerő birtokában célszerű elkezdeni.



2. Garantált programok jellemzői: a garantált program azt jelenti, hogy a meghirdetett programot a résztvevők számától, időjárástól stb. függetlenül megszervezik, lebonyolítják az előre jelzett időpontban.

A garantált program jelentősége:
A külföldről érkező vendégeket kicsit jobban megismertessük az országgal. 
A kongresszus szüneteiben legyen elfoglaltságuk, ne unatkozzanak. Mivel feltehetőleg nem nagyon ismerik Magyarországot maguktól nem tudnák, hogy mit érdemes megnézni, a nyelvi korlátok miatt pedig a tájékozódás, segítségkérés is nehezebb lenne számukra.
A fárasztó kongresszus után legyen valami kikapcsolódási lehetőség számukra.
Kellemes emlékekkel távozzanak az országból, esetleg kedvet kapjanak arra, hogy később nyaralás keretein belül is vissza akarjanak jönni és többet látni az országból, így növelve Magyarország turisztikai forgalmát.



3.Budapesti városnézés - Parlament látogatás

A városnézés során igyekszünk átfogó képet adni Budapestről, a magyar kultúráról és történelemről. A Lánchídtól elindulva a Margit hídon megyünk át Budára, majd a Duna-part és a Fő utca nevezetességei mellett elhaladva érkezünk a Várba. Itt egy séta keretében elhaladunk a Várnegyed legfontosabb látnivalói, többek között a Mátyás-templom és a Halászbástya előtt. Ezt követi a páratlan szépségű kilátás megtekintése a Gellért-hegyről, majd utunk az Erzsébet hídon át Pestre vezet. A Vásárcsarnok, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Keleti Pályaudvar előtt elhaladva megállunk a Városligetben, a Hősök terén. Rövid sétát követően továbbindulunk a belváros irányába az Andrássy úton, az Állami Operaház előtt elhaladva, majd a Szent István Bazilika érintésével érkezünk a Kossuth térre. A neogótikus Parlament épületének meglátogatását követően a program a Néprajzi Múzeum előtt ér véget.
Indulási időpont:
Április-október: naponta (hétfő kivételével) 10.00
November-március: péntek, szombat 10.00
Időtartam: 5-6 óra
Ár: 
Felnőtt: 36 EUR
Gyerekár: 16 EUR
A megadott ár tartalmazza a „pick up” szolgáltatást is, azaz a program kezdete előtt 30 perccel – igény szerint – elmegyünk vendégeinkért Budapest közigazgatási területén belül az Ön által megjelölt helyre. A megadott ár nem tartalmazza a Mátyás-templom és a Halászbástya belépődijait.
4. Budapesti programok
Budapest egyike Európa legkülönlegesebb szépségű fővárosainak, az ide látogatók számos városnéző program közül válogathatnak, mind a buszos, mind a hajós programok nagyon népszerűek. A klasszikus buszos városnézések 2, 3, illetve 4 óra időtartamúak.

A budapesti városnézés kiválasztásánál nagyon fontos szempont, hogy a kétórás program alatt nem nagyon van idő megállni a látványosságoknál. Ha meg szeretnénk csodálni Budapest főbb nevezetességeit a program ideje alatt, érdemes három- vagy négyórás városnézést lefoglalni. Minden, magára valamit is adó utazási iroda budapesti városnézése érinti a Hősök terét, az Andrássy utat, a Szent István-bazilikát, a Parlamentet, a Várnegyedet és a Citadellát.

A privát városnézések esetében a csoport létszámától függően kocsi, minibusz vagy nagy busz viszi az utasokat, saját idegenvezetővel és sofőrrel. Ez ugyan többe is kerülhet, mint a csoportos városnézés, de rengeteg előnye is van: például az előre tervezett útvonal és időtartam garantált, illetve nem hátráltatja a egy esetlegesen vegyes összetételű, idegen turistákból álló csoport sem a szórakozást.

Emellett az idegenvezető ilyenkor tényleg a „sajátunk": azt kérdezhetünk tőle, ami nekünk tetszik, és annyi időt tölthetünk a budapesti látványosságoknál, amennyit csak akarunk.

A városnézés másik népszerű formája a dunai hajókázás. A budapesti nevezetességek jelentős része (a Parlament, a Várnegyed, a Dunakorzó, az egyetemi- és színházépületek és a Gellérthegy, és persze a hidak) tökéletesen megcsodálhatóak a Duna közepéről is, de főleg az esti órákban, amikor a város díszkivilágítást kap.

Választhatunk egyórás hajókázást idegenvezetővel, de büfévacsorával is, kellemes zene mellett - ez utóbbi az egyik legnépszerűbb városnéző program.

Mielőtt kiválasztanánk a nekünk legjobban megfelelő városnéző programot Budapesten, érdeklődjünk, hogy valóban élő idegenvezetésre fizetünk-e be, avagy csak egy fülhallgatón át kapjuk az információkat Budapestről.

Ha azt a választ kapjuk, hogy idegenvezetővel garantálják a programot, ne féljünk megkérdezni, hogy csak egy, avagy több nyelven folyik a túra: csalódást okozhat, ha zavaró kakofóniában halljuk ugyanazt egyszerre németül, angolul, olaszul és franciául.











9. B.) Az utazási irodába betérő külföldi ügyfél a gyógyüdülőhelyek iránt érdeklődik. Ajánljon idegen nyelven gyógyfürdőhelyeket a megyében vagy a régióban! Hol találhatóak, és hogyan lehet megközelíteni őket?


There is two thermal spas in my county: Komárom-Esztergom. The first is located in Esztergom centre and named Szent-István city bath. If you don’t have a car you can go there by bus or train. I have never been there, according to other people's opinion it is amazing.. They are going there often,to have a rest and relaxing after a tiring day. The other one is located in Komárom. You can go there by bus, cycle, car or may on foot because it’s near to the town centre. I have been there for several times, but in my opinion It’s a little bit small. I mean there is only one pool and one for the children. I usually go there in summer because then I can use the outdoors pools and sunbathing as well. Furthermore there are restaurants and I can eat ice cream and buy newspaper. I think the prices are not too high. I can recommend it to everybody.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése