2011. május 17., kedd

3r

3/A A beérkezett belföldi ajánlatok sokrétű árualapot tesznek lehetővé: szállásfoglalást, kétnapos kikapcsolódást, többnapos üdülést, családi hétvégét, egy- és többnapos autóbuszos körutazást, gyógyüdülést, tematikus programokat stb. Az árualap szálláshely kínálata változatos: szállodák, panziók, apartmanok és falusi szálláshelyek közül választhatnak a vendégek. Az Ön által készített belföldi programkínálat valamennyi, előzőekben felsorolt szálláslehetőséget magában foglalja. Milyen előnyöket jelent az utazási iroda számára szállodával való szerződéskötés? Milyen szállodai szerződési formákat ismer? Foglalja össze egy szálláshely–utazási iroda közötti szerződés legfontosabb elemeit! Milyen szállodai ártípusok fordulnak elő szálloda–utazási iroda között? Mikor beszélünk engedményről, kedvezményről, és mikor jutalékról?

Információtartalom vázlata

                 Szállodai szerződéskötés előnyei az utazási iroda számára
                 Lehetséges szerződési formák
                 A szerződés legfontosabb tartalmi elemei
                 Szállodai ártípusok
                 Engedmény, kedvezmény és jutalék lehetőségek értelmezése


Szállodai szerződéskötés előnyei az utazási iroda számára:
A szálloda és iroda között kötik, kedvezmények és iroda részére nagyobb lesz a nyeresége.
Pl: kontingens, lekérési, beszerzési szerződés

kontingens szerződés: az ilyen szerződésben a felsorolt szempontok mellett rögzíteni kell a szerződés tárgyát képező konkrét megállapodást pl. budapesti szállodákban 4-5 szobányi egyéni kontingest biztosítunk egész éven át. Fel kell sorolni valamennyi szállodát ahol kontingest biztosítjuk, szobák számát, felszereltségét, típusát, az egyéb szolgáltatásokat, konkrét árakat szezonok szerint, kedvezményeket, határidőket, a vendégek jelentkezésének módját, a fizetési feltételeket, határidőket esetleges akciókat stb.

bérleti szerződés: a szállodai szobákat bérbe vevő utazási iroda előre megállapított fix összeget fizet. Szállodának általában előre vagy havi bontásban. A végső elszámolás a szezon végén történik. Ilyen szerződést akkor célszerű kötni, ha erre külföldi partner részéről is megfelelő fedezet van.

Lekérési szerződés:
Ezt két fél köti meg együttműködési alapon. a szolgáltató akkor ad helyet, ha van szabad férőhely. Egyik fél számára sem kockázatos, de nincsenek nagy kedvezmények sem. Egyik fél sem szankciózható. Ebben a kapcsolat elvi alapjait rögzítik.

Beszerzési szerződések:
Szálloda és iroda közt jön létre
Lekérési, kontingensszerződés: szállodáknál
Bérleti szerződés: Apartmanoknál, panziók

Szállodai ártípusok:
- egységre szóló árak pl szállodai szoba ár
- 1 főre jutó árak pl szállásdíj
- egyéni és csoportos árak: Az utazásszervező elve jogosult a csoportos árengedményre, de a szolgáltató akár még erre is tehet kedvezményt. A csoportos ár, vásárlásra ösztöntő hatású.
- csomagárak: Az utazásszervező alkalmazza, olcsóbb egy csomag, mintha valaki egyénileg keres szolgáltatókat.
- forint és valutaárak: beutaztatás esetén az adott ország valutájában, kiutaztatás esetén magyar forintban
Szerkezete:
- bruttó ár
- nettó ár
- árkedvezmény
- jutalék

Engedmény, kedvezmény, jutalék
Engedmény: az árból elengednek egy bizonyos százalékot
Kedvezmény: pl korra, euro kártya… pl gyerekkedvezmény 0-2, diák; családi kedvezmény
Jutalék: szállodától kap az utazási iroda, vagy az idegenvezető az irodától. Részesülés az út összegéből. Pl a közvetítő kap a tour operatortól, a buszos társaságtól az iroda


Szerződések tartalmi elemei
- szerződő partnerek adatai, megnevezése
- szerződés tárgya
- megvásárlási forma pl. kontingens szerződés
- szolgáltatás ára
- fizetési feltételek
- lemondási feltételek
- jutalék, azzal kapcsolatos rendelkezések
- szolgáltatások igénybevételének módozatai pl. megrendelések, visszamondások, módosítások szabályozása
- szankciók
- felelősség kérdése – milyen felelősség terheli a feleket
- a szerződés életbelépésének és megszűnésének feltételei

3/B Két hét múlva esedékes 20/2 szállodai csoportos foglalása meghiúsult a szállodában történt súlyos tűzeset miatt. A településen nincs több szálláslehetőség. Hogy oldja meg referensként a váratlan problémát? Válaszoljon idegen nyelven!


Incase of fire at the Hotel I would reserve rooms at another near town where the fire was. I would talk to the bus drive to trans fort the tourist in to the another city. I would reserve the room at one hotel at the chain of Hotels.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése