2011. május 17., kedd

7u

7. A.) A rendelkezésre álló segédanyagok közül válassza ki azokat, melyekből egy konkrét desztinációra (üdülőhely jellege, szálláshelyek, étkezések ismertetése, kölcsönzési lehetőségek, éghajlati jellemzők, egészségügyi előírások, vám- és devizaszabályok stb.) vonatkozó információkat meg tudja szerezni. Mire szolgál a Bizalmas/ügynöki tarifa? Mit tartalmaz a Bizalmas/ügynöki tarifa? Válasszon ki egy konkrét utazási célt, és fogalmazza meg, hogy milyen célcsoport/utastípus részére ajánlaná! Válaszát indokolja!

Információtartalom vázlata
        A Bizalmas/ügynöki tarifa szerepe az utazásközvetítői tevékenységben
        A Bizalmas/ügynöki tarifa tartalma

Bizalmas tarifa /ügynöki tarifának is nevezik--partnereknek készül/

Ez az út kiajánlás egyik módja. Az utazási iroda teljes ajánlatát jeleníti meg.
Megjelenése: elegáns, színes, sok információt nyújt az irodáról. Ez a partnereknek készül, ezért is hívják ügynöki tarifának. Ezt az utas nem láthatja.

Hangsúlyt kell fektetni a címlap megtervezésére, figyelemfelkeltő és az irodára utaló legyen.
A borító után fontos a megfelelő köszöntő és bemutatkozás elhelyezése, melyben az irodavezetője üdvözli a leendő partnereket és felajánlja szolgáltatásait.

Érvényessége általában 1 év, de nem naptári, hanem elő-fő- és utószezon bontásban, áprilistól indul. A megtervezett és árral ellátott utakat tartalmazza valamilyen rendszer szerint .1-1 útról, szállodáról programról kellő mennyiségű leírást ad fényképpel színesítve.
Ezen kívül szerepelnek benne az üzleti feltételek, megrendelések, visszaigazolások, fizetési feltételek, lemondások, jutalék mértéke, ingyenesség. Minden olyan információ, ami a jó üzleti kapcsolathoz szükséges, hasznos néhány fontos tanácsot adni az adott országról /nem utasnak szánva; pl. ünnepnapok, bankok, max.sebeség a közutakon
Az út ára, és a jutalék is fel van tüntetve. Pl. bizalmas tarifa szerint 70.000Ft., de az utasnak 90.000Ft-ért adják el.


A Balaton régió

Éghajlata
Magyarország nagyjából az egyenlítő és az északi sark közti távolság felén, három éghajlati terület ütközőjén fekszik. E három klímaterület: Az óceáni, a kontinentális, és a mediterrán. Mindhárom klímaterület éghajlati sajátosságai jelentkeznek nálunk, közülük hol egyik, hol másik jut túlsúlyra. Május közepén a fagyosszentek táján hidegebb sarki légtömegek lehűtik kicsit a levegőt, aztán május végén megkezdődik a balatoni nyár. Június elején, Medárd nap táján a hűvös óceáni légtömegek gyakori esőzéseket okoznak. A napi középhőmérséklet 20 °C körül van már ilyenkor. A rövid Medárd-napi átmeneti hőcsökkenés után beköszönt az igazi balatoni kánikula. A nagy hőség augusztus 15-20 táján ér véget. Augusztus végén, szeptember elején a középhőmérséklet még mindig meghaladja a +18 °C-t. Szeptember közepe táján kezdődik és októberbe is átnyúlik az a derűs, száraz idő, amit vénasszonyok nyara néven ismerünk.
A Balaton környékén, nyáron hatalmas zivatarok szokták felüdíteni a fülledt levegőt. A zivatarok általában nem a Balaton, hanem a környező szárazföld felett keletkeznek. Majdnem mindig nyugatról jönnek, s végigvonulnak az északi parton, de gyakran kettéválnak és az egyik rész az északi, a másik a déli parton húzódik végig.
Télen a sekély vizű tó hamar lehűl, befagy. A tél egyébként zord, meghökkentő szépségű hegyvidéket varázsol a nyáron szelíd, bájos balatoni tájból.

Gasztronómia
A kedvező talajösszetétel és a napsütéses órák magas száma elsősorban a csonthéjas gyümölcsöknek ad rendkívül zamatos ízt. A cseresznye és meggyfélék mellett az őszibarack, a szilva, a ribizli és a málna a kedvelt helyi gyümölcs. A balatöni ételek között elsőbbség illeti meg a halakat, köztük is a balatoni fogas süllőt. Klasszikus elkészítési módja szerint egyben sütik meg, és valamely semleges ízű körettel tálalják, hogy a fogas egyedülállóan nemes íze érvényesülhessen. A halételek között külön említést érdemel a balatoni halászlé.
A Balatonnál a vadétkeket is érdemes megkóstolni. A Bakony, a Keszthelyi-hegység és a Somogyi-dombság hatalmas erdeiből őz, szarvas, vaddisznó, a tágas rétségekből pedig nyúl, fácán, fogoly kerül az éttermek asztalára. Országos hírre tett szert már a Jókai személyéhez kötődő különleges bableves.
A népi ételek közül a lángos, a palacsinta, a gyümölcsös rétesek a tócsi és prószafélék váltak kedvencé.


Szálláshelyek



SZANDRA *** Panzió
H-8226 Alsóörs, Suhatag u. 4-6
tel. +36-87/447-297
Nyitva tartás: egész évben nyitva

Club Hotel Badacsony ***
H-8258 Badacsonytomaj, Balatoni u. 14
tel. +36-87/471-059
Nyitva tartás: áprilistól októberig


Hotel Marina-port ****
H-8174 Balatonkenese, Kikötő u. 2-4
tel. +36-88/492-369
Nyitva tartás: egész éven niytva

Hotel Club Tihany
Konferencia-, Wellness-, Gyógy- és Rekreációs Központ
H-8237 Tihany, Rév u. 3.
tel.+36-87/538-500
nyitva tartás: márciustól októberig



Kölcsönzési lehetőségek

A Balatoni Bringakörút a Balatont körülölelő, mintegy 210 km hosszú, végig táblával jelölt útvonal, amely részben kerékpárutakon, részben part menti mellékutakon vezet. A tó körül számos kerékpárkölcsönző és –szerviz kínálja szolgáltatásait.
Kerékpárkölcsönzés:


midi TOURIST
8261 Badacsony, Park u. 53.,
tel. +36-87/431-028

Yacht Kemping
8220 Balatonalmádi, Véghely u. 18.,
tel. +36-20/9412-176

Kerékpárkölcsönző
8600 Siófok, Szigliget u. 7.
tel. +36-84/314-173

Frédó Tourist
8630 Balatonboglár, Tinódi u. 16.
tel. +36-85/350-288



Hotel Club Tihany Konferencia-,
Wellness-, Gyógy- és Rekreációs Központ

Budapesttől 120 km-re, a tihanyi félsziget csúcsán, természetvédelmi területekkel körbe ölelt 13 hektáros ősparkban, közvetlenül a vízparton fekszik a Club Tihany üdülőközpont. Igazi paradicsom a nyaralni vágyók és szabadságukat aktívan eltölteni szándékozó vendégek számára.
A gyógy és wellness központ balatoni panorámás uszodával, gyógyvizes élménymedencével, pezsgőfürdőkkel, gõzfürdõvel, több féle szaunával, fittness teremmel várja vendégeit. Számos masszázs, gyógytorna, hidro- és elektroterápiás kezelés, pakolás és kiegészítő terápia igénybevételére van mód.
Éttermeink a magyar és nemzetközi konyha specialitásaival gondoskodnak kulináris élményekről, a széles választékú svédasztalos étkezéstől a hangulatos Balaton parti grill partin át az elegáns gálavacsoráig.




7. B.) Az utazási irodába betérő külföldi utas Tokaj-Hegyalja iránt érdeklődik. Magyarázza el idegen nyelven hol található Tokaj-Hegyalja, és hogyan lehet megközelíteni!

It’s very good idea for foreigners to visit the Tokaj hegyalja. It’s very beautiful and pleasant place. It is located in east Hungary and it’s very easy to get there. If you go there by train you have to depart from the Keleti-pályaudvar and change your train in Miskolc. In tokaj-Hegyalja you can visit many wine cellars and you can taste the local wines.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése