2011. május 17., kedd

6r

6/A Kínálati árualapját újabb hazai szálláshellyel kívánja bővíteni. Megkeresett egy jónevű hotelt szerződéskötés céljából, az értékesítés azonban a központhoz irányította, mivel a hotel egy hazai szállodalánchoz tartozik. A szerződéskötés megtörtént. Referensi munkájában ez volt első szerződéskötése. A partnerrel hosszan beszélgetett a szállodalánc és az utazási iroda, valamint a szálloda és az utazási iroda kapcsolatáról, együttműködéséről. A beszélgetésen elhangzottak nagyon hasznosak voltak további munkájában. Mit értünk szállodalánc alatt? Soroljon fel hazai és nemzetközi szállodaláncokat! Sorolja fel és foglalja össze hazai példákkal az Accor márkanév alatti szubmárkákat! Mi a lényege, és mit tartalmaz a szállodalánc-központ és partnerei közötti keretszerződés?

Információtartalom vázlata

                 A szálloda, mint szervezeti egység: individuális-, csoport-, láncszállodák
                 Hazai és nemzetközi szállodaláncok
                 Szállodalánc és partnerei közötti keretszerződés lényege, tartalmi elemei
                 Accor márkanév alatti szubmárkák felsorolása, ismertetése hazai példákkal

Szállodának nevezzük mindazokat a kereskedelmi jellegű közhasznú szálláshelyeket, amelyek az idegenforgalomban részt vevők (vendégek) részére átmeneti szállást és ehhez kapcsolódó ellátást és szolgáltatást nyújtanak és megfelelnek az osztályba-sorolási rendszerben előírt feltételeinek.”

A szállodalánc fogalma: a földrajzilag eltérő helyeken található szállodák közös név vagy üzemeltetés alatt működnek.
A szállodaláncok három fontos jellemzője:
  • sztenderdizált/azonos színvonalú egységek
  • ismert márkanév
  • nemzeti vagy nemzetközi terjeszkedés

Ismert szállodaláncok: Hilton, InterContinental, Accor, Hyatt, Novotel, Sofitel, Marriott, Kempinski, Corinthia, Ramada, Etap, Holiday Inn stb.

Individuális: egy szálloda ha egyedül van, fenn tudja magát egyedül tartani /egyedül lévő szálloda.

Csoport: szállodaláncok: alatt létrejövő társ szállodák pl: Novotel

Accor szállodalánc: francia nemzetiségű több mint 40 országban van jelen, 87 milliárd volt 2008-ban a bevételük.

Magyarországi szálloda láncok: Danubius: Pátria, Palatinus, Nádor ,Hungest:, Kikelet

Keretszerződés Az utazási iroda/utazás közvetítő és a szálloda között kötik meg.
2 részből áll:
o       alapszerződés: ami több évig is érvényes lehet, itt beszélik meg az egymás közötti kapcsolatot.
o       mellékletek: ezek évente változnak, egy szolgáltatáshalmazt foglalnak magukba, itt írják le a minőséget is.

Az utazás közvetítő a szállodáknál helybiztosítási szerződést kötnek, a keretszerződés mindig a helybiztosítási szerződéssel együtt születik meg pl: kontingens, bérleti, lekérési szerződés.
ACCOR márkanév alatt a következő szubmárkák üzemelnek: SOFITEL – 5*luxus; SUITEHOTEL – felsőközépkat; ACCOR THALASSA – spa; CORALIA CLUB – spa; MERCURE – 3 osztályban közép-és felsőkat, ide tartoznak a 90-es évek új felvásárlásai: Libertel, Orbis, AllSeasons, Parthenon; NOVOTEL – középkat; IBIS – alsó középkat; ETAP – olcsó kat; FORMULE1 – olcsó kat; RED ROOF INNS – olcsó kat; STUDIO 6 – olcsó kat; MODEL SIX – USA, olcsó kat.

Az ACCOR cég dinamikusan terjeszkedik a világban, a hazai privatizáció során felvásárolták a Pannónia szálláscsoportot, és egyes házait szisztematikusan beillesztették a különféle láncokba, illetve fejlesztettek és új házakat is telepítettek.
Összegezve tehát a láncszállodák tulajdonosi viszonyai eléggé összetettek, gyakoriak a kereszttulajdonlások, a tőzsdei cégek tulajdonosi szerkezete sem mindig átlátható. A tulajdonos és üzemeltető személye gyakran különválik.













6/B Beszélje meg telefonon, idegen nyelven az egyik szállodalánccal szerződéskötési szándékát! Indokolja meg kérését!



A: Hello Miss Juliet is speaking.
B: I’m XY
A: I am reporter of the Holyday Travel Agency. I’m calling in connection of I new offer . Are travel agency would like to enter in to contact with your hotel. We have many customers every year and I suppose they would enjoy staying at your hotel for their holiday. I would like to ask you to send a catalog about your hotel in order too share them among our customers. Please allow me to send you a copy of contract that includes are prices terms and short description about travel agency.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése