2011. május 17., kedd

5r

5/A Forfait megrendelést kap egy bécsi cégtől. A megrendelő 45 fős, autóbuszos csoportja részére háromnapos, hosszú hétvége megszervezését és lebonyolítását kéri Mosonmagyaróvár és Győr érintésével a Szigetközbe. Kér továbbá tartalmas programot, idegenvezetést, szállást 3-4 csillagos hotelban és félpanziós ellátást. Mit jelent a forfait megrendelés? A mellékelt szakmai kiadványok felhasználásával állítson össze háromnapos programot; foglalja össze a szerződéses szolgáltató partnereinek írt megrendelőlevél, valamint az idegenvezetőnek szóló forgatókönyv tartalmát! Milyen weblapok segíthetik még munkáját? Sorolja fel ezen weblapokat!

Információtartalom vázlata

                 Túra útvonalak a Szigetközben - térkép használattal
                 A Szigetköz és vonzáskörzetének idegenforgalmi adottságai és lehetőségei
                 Szigetköz ismertetése térképhasználattal
                 Megrendelőlevelek tartalmi követelményei szerződéses partnerek esetén
                 Forgatókönyv tartalmi követelményei


Forfait megrendelés: Ebben az esetben a megrendelő egyéni igényeinek és saját elképzelései alapján igyekszik a referens az adott utat megtervezni, megszervezni. A megrendelő határozza meg általában az utazás időpontját, időtartamát, az igénybe veendő valamennyi szolgáltatás színvonalát, és legfontosabb jellemzőit. Ez első sorban a megrendelőnek az utazásra szánt pénzügyi feltételeitől függ. Ezek az utak azonban általában a tervezés szakaszában szakmai korrekcióra is szorulhatnak, hiszen nem valósítható meg mindig minden az utas elképzelései alapján. Az egyedi megrendelések mind egyéni, mind csoportos formában előfordulnak.


Túraútvonalak a Szigetközben:
-        Darnózseli:  létszám: 10-32 fő
                                időtartam: 2 nap

-        Dunaszeg: létszám: 20- 60 fő
                  időtartam: 1 nap
Győrtől 10 km-re, nyugatra található. Találkozóhely a faluház előtt, onnan helyi túravezető irányításával ismerhetjük meg a települést, a falumúzeumot, és a motormúzeumot.

-        Dunasziget: létszám: max. 12 fő
                    időtartam: 1 hét

-        Hédervár: létszám: 5-21 fő
                 időtartam: 4 nap ( Hédervár- Kimle- Dunaszeg- Novákpuszta- Lipót)

-        Lipót: létszám: 10-30 fő
           időtartam: 1 nap, 10 km-es gyalogtúra


A Szigetközben rengeteg látnivaló várja az odalátogató turistákat. Az aprócska települések sok érdekességet rejtenek:
Halászi: római katolikus templom ( késő barokk stílusú, 1775-ből)

Dunaszeg: római katolikus templom, Homokgödri „kiskép”, Fenyősi „Vörös-köröszt”, Kegyeleti park, Dunaszegi múltidéző

Hédervár: Boldogasszony templom, Peregrinus kápolna, Kastélypark, Kentaur szobor, Kolorádóbogár szobor, Héderváry kastély

Lipót: templom, kápolna, Ásványi úti kereszt, Mária-szobor, Gesztenye-fasor, Holt-Duna part

Mosonmagyaróvár: Hanság ( Fertőhansági NP része), termálfürdő, lovasudvarok

Darnózseli: katolikus templom, temetőkápolna, a francia oszlop („Kőkép”)

Kunsziget: Tündérvár, templom, kápolna, temető, Honvédpuszta

Győrzámoly: római katolikus templom, falumúzeum

Győrújfalu: evangélikus templom, Krisztus király templom

Abda: Radnóti emlékműve, Radnóti szobor, római katolikus templom, Nepomuki Szent János-szobor, Rákóczi- emlékmű

Győr: Bazilika, Szent László herma, Patika Múzeum, Nemzeti Múzeum, Apor Vilmos győri püspök síremléke, Könnyező Szűzanya-kép, Vastuskós ház, Frigyláda, Radó sziget


Megrendelőlevelek tartalmi követelményei:
-        az ajánlatkérés dátuma
-        a tervezett csoport létszáma
-        az utazás tervezett útvonala, időpontja, időtartama
-        kért szolgáltatások mennyisége és színvonalának részletezése
-        közlekedési eszköz megjelölése, amivel a csoport utazni fog
-        esetleges különleges igények megjelölése

Forgatókönyv tartalmi követelményei:
A forgatókönyv: a referens készíti az idegenvezetőnek. Részletes eligazítás.

-        a megrendelt szolgáltatások összessége
-        a tartózkodás részletes, napra, órára bontott menetét
-        konkrét szolgáltatóhelyek neve, címe, telefonszáma
-        étkezések és programok bekerülési árát

Három fő részből áll:
  1. Fejléc: a csoport azonosítására szolgáló fontos adatok: küldő partneriroda, pozíciószám, tervezett létszám, szálláshelyek megnevezése, címe, elhelyezés részletezése, szobaelosztás

  1. Program: a program részletes, napra, órára lebontása a költségek feltüntetésével, speciális programoknál a fogadó fél neve, címe, telefonszáma

  1. Megjegyzések: technikai utasítások, információ az utasokról, elszámolás rendje, fakultatív programlehetőségek, fontos címek, telefonszámok, kontakt emberek. Mellékletek felsorolása, mint színházjegyek, az irodai ügyintéző, referens telefonszáma, ha rendkívüli eset merülne fel.


Weblapok, amik segíthetik a munkát:
www.halaszi.hu -Halászi város honlapja
www.dunaszeg.hu -Dunaszeg honlapja
www.hedervar.hu – Hédervár honlapja
www.mosonmagyarovar.hu – Mosonmagyaróvár honlapja
www.abda.hu – Abda város honlapja
www.hotelorchidea.hu – Hotel Orchidea, Lipót


5/B Az érkezés előtti héten egyeztesse még egyszer a szállodával a csoport tartózkodási idejét és szobaigényét!

-        Good afternoon Mr. Vonach, I'm Zsuzsa Vadas from the Neckermann Travel Office. I would like to speak about the next week trip in Szigetköz.
-        Good afternoon Mrs Vadas. Yes, it's right. We spoke that we will arrive at 9 o'clock to Hotel Orchid
-        Yes, it's okay. It's a group of 45 people, so we are going to rent seven 2 beds room and seven 3 beds room. Is it alright ?
-        Yes it is.
-        Okay, I would like to discuss it only. We are waiting for you. See you next week. Thanks for your patience. Good bye!
-        Thanks too. Good bye!

                

A program

1.nap – 05.13.(péntek)

9:00 – A csoport megérkezik Lipótra ( Hotel Orchideába)
10:00 – 13:00 – Lipót megtekintése
-        templom és kápolna: barokk stílusú templom, 1777-ben épült a település főterén. Legrégebbi emléke a szentségi oltárköve 1692-ből származik. Mennyezeti freskóit Angel Radukov restaurálta.
-        Mária szobor: A templom előtti Fő téren található ez a szobor.1954-ben a Mária Év emlékére állították.
-        Gesztenye-fasor: Érdemes megnézni a Lipótot Darnózselivel összekötő védett vadgesztenyefasort. Különösen virágzáskor, május közepe táján nyújt felejthetetlen látványt. Hossza 2800 m. Az embernek az az érzése támad, mintha alagútban közlekedne.
-        Ásványi úti kereszt: Lipót szintén fontos látnivalója közé tartozik.
13:00 – Ebéd a hotel éttermében
14:45 – indulás Dunaszegre
15:00 - érkezés Dunaszegre, megtekintjük a látnivalókat:
-        Római katolikus templom: Dunaszegen már a régebbi századokban is (1600) volt templom. Az 1658. évi adóösszeírások mint elpusztultat jelzik. 1720-ban a régi helyén Viczay Terézia grófnő emeltetett új templomot, mely eredetileg barokk stílusban épült, de azóta némileg átalakították.
-        Homokgödri „kiskép”: A fogadalmi emlékoszlop Száraz plébános úr feljegyzése szerint 1709-ben épült. Valaha határmegjelölő szerepe is lehetett, hiszen a falu külterületén, a Győr – Hédervár országút mentén állt (és áll ma is). A fogadalmi kőkép leginkább a városi őrtornyocskákra vagy díszkutakra emlékeztet. Egykori építője törekedett a hagyományos képoszlopok formájától való elszakadásra, megjelenése klasszicizáló. A képoszlop fülkéiben négy fogadalmi kép látható, mely egyenként a falu védőszentjeit ábrázolja: Szent Vendelt, Szent Borbálát, Szent Flóriánt és Havi (Havas) Boldogasszonyt.
-        Fenyősi „Vörös-köröszt”: Az emlékművet a hívek hálából állíttatták azoknak a magyar katonáknak a dicsőségére, akik a falunk határában lefolyt 1848-as csatában estek el. A kereszt valamikor vörös színű volt, de mára már kifakult. Egy másik legenda szerint a kereszt talapzata valamikor vörös téglából épült, de azóta lebontották s helyette másikat építettek. Nem tudjuk, melyik mondának higgyünk, az elsőnek vagy a másodiknak? Talán egy harmadiknak? Dunaszeg határában volt egy nagy csata. Az ott elesett katonákat aztán egy közös sírba temették, amelyre kegyeletből egy keresztet állítottak. A katonák kihulló piros vére miatt nevezik a kis dombon álló feszületet ma is "Vörös-köröszt"- nek. Sétánk során érdemes meglátogatni ezt az útszéli emléket.
-        Dunaszegi múltidéző: A könyv szerkezetét tekintve 31 fejezetre tagolódik, alapvetően azonban két részre válaszható. Az első 14 fejezet egy alapos geológiai-, geográfiai-, és történeti áttekintést nyújt az olvasónak.
-        Kegyeleti park: A katolikus templom előtt, az egykori temető helyén alakították ki 2003-ban a Kegyeleti parkot, melyben elhelyezték a régi temető több százéves sírköveit is."E díszkert, mely a korábbi századokban temetkezési helyül szolgált, minden Dunaszegen élt, valamint a háborúk során a község területén elhunyt és itt nyugvó embereknek állít emléket."
18:00 – indulás vissza Lipótra
18:30 – vacsora a Kék Duna étteremben
20:00 – érkezés a hotelba


2.nap – 05.14. (szombat)

8:00 – reggeli a hotel éttermében
8:30 – indulás Abdára
9:00 – érkezés Abdára, a Radnóti emlékmű, a római katolikus templom, a Nepomuki Szent János szobor és a Rákóczi emlékmű megtekintése.
-        Radnóti emlékmű: Radnóti-mellszobor jelzi azt a helyet, ahol a költőt és huszonegy társát kivégezték a második világháború végén. A Rábca töltés aljában elhelyezett alkotás Alexovits László műve.
-        Római katolikus templom: Klasszicista stílusban 1843-1845 között épült. Felszentelése Szent József tiszteletére (oltárkép is Őt ábrázolja) 1845. augusztus 20-án történt.
-        Nepomuki Szent János szobor: Az 1954-es árvízi töltés megerősítésekor, az Alföldről és más vidékről érkeztek kubikusok és lovas fogatok. A földet hármas lovas fogatokból álló kétkerekű laptikákkal hordták. A második és harmadik laptikába befogott ló általában vak volt, hogy bizton kövesse az elsőt és a kubikusokat. A majori telepre visszatérő fogatokat vakon húzó lovak elhúzták és feldöntötték a szobrot. 30 évig hevert ott az árokban. Pósfai József restaurátor egészítette ki és állította helyre, amit már nem az eredeti helyén, hanem a templom mögötti parkban állítatott fel a község. Felszentelésére 1992. augusztus 20-án került sor.
-        Rákóczi emlékmű: A hagyomány szerint az 1701-ben fogságba hurcolt II. Rákóczi Ferencet az abdai hídnál a Rábca partján halászó katona egy harcsával ajándékozta meg. A fogoly Rákóczi a halat, szabadságát visszaadva, visszadobta a vízbe. E jelenetet őrzi az 1940-es évek elején készült művészi dombormű.
12:00 – indulás Győrbe
12:30 – ebéd a Club Carat étteremben
14:00 – Győr nevezetességeinek megtekintése és szabadprogram
-        Bazilika(Apor Vilmos püspök műemléke):A győri bazilika a győri római katolikus egyházmegye székesegyháza, Győr legősibb részén, a Rába és a Duna összefolyásánál fekvő Káptalandombon található a Püspökvárral szemben. A Püspökvár mellett Győr legősibb és legjelentősebb műemléke. Itt őrzik Magyarország egyik kiemelkedően fontos nemzeti ereklyéjét, a Szent László-hermát.Apor Vilmos 1892. február 29-én született székely főnemesi családból, 1915-ben szentelték pappá. Előbb káplán, majd katonalelkész, 1918-tól plébános Gyulán. Szociálisan nagyon érzékeny lelkipásztor. 1941. március 2-án győri püspökké nevezték ki. A II. világháború alatt fellépett az erőszak és üldöztetések ellen. 1945. április 2-án a Püspökvárba menekült asszonyok és lányok védelmezése közben orosz katonák lelőtték. A vértanú püspököt 1997. november 9-én II. János Pál pápa boldoggá avatta.
-        Püspöki Székesegyház:A Győri Püspökséget Szent István király alapította uralkodásának első évtizedében (1000-1009)
-        Győri Nemzeti Színház:  Az első győri kőszínházat 1789-ben építtette fel Reinpacher József kávés a mai Radó-szigeten. 1811-ben megalakul az első magyar színtársulat. Az új színház építését 1973-ban kezdték el és 1987. november 2-án avatták fel. A színház Kisfaludy Károly nevét viselte. 1992. január 1-jétől az intézmény felvette a Győri Nemzeti Színház nevet.
A győri Győri Nemzeti Színházba 128 283-an látogattak el 2008-ban, s ezzel a hatodik helyet foglalja el négy neves fővárosi színház és a Miskolci Nemzeti Színház mögött.
-        Patika Múzeum:A Széchenyi műemlék jellegű patika a Széchenyi tér szélén található.
Az 1654-ben a jezsuiták által alapított patika ékessége a stukkóval és képekkel díszített boltozat. A vitrinekben régi patikaedények és egyéb orvostörténeti érdekességek láthatók.
-        Radó-sziget: A Radó-sziget Győr történelmi magjában található, a Rába két ága fogja közre. A sziget közvetlenül a Rába torkolata előtt, Belváros, Újváros és Sziget városrészek közt helyezkedik el. A műemléki környezetben fekvő sziget kedvelt séta és pihenőhely. A szigeten található Győr legszebb parkja, szórakozó, pihenő és történelmi emlékhelyek is találhatók itt.
18:30 – indulás vissza Lipótra
19:00 – vacsora a hotel éttermében

3.nap – 05.15. (vasárnap)

8:30 – reggeli a hotel éttermében
9:00 – indulás Hédervárra
9:15 – érkezés Hédervárra, a Boldogasszony templom, a Peregrinus kápolna, a Kastélypark, a Kentaur szobor, a Kolorádóbogár szobor, és a Héderváry kastély megtekintése.
12:30 – ebéd a Grófnál Étteremben
14:00 – indulás Mosonmagyaróvárra
14:30 – érkezés Mosonmagyaróvárra, Mosonmagyaróvár megtekintése, lovasudvar meglátogatása
17:00 – Flexum Termál Gyógyfürdő és uszoda, wellnes, kikapcsolódás
19:00 – indulás Bécsbe
19:30 – érkezés Bécsbe



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése