2011. május 17., kedd

9r

9/A Az utazási iroda kiutaztatása standard programokból áll, melyről katalógus és egyéb szóróanyag készül. Újdonság is szerepel a kínálati elemben: üdülés Európán kívüli földrész egyik országának tengerpartján 3, 4 és 5 csillagos szállodákban történő elhelyezéssel, választható ellátással. Előzetes, részletes tájékozódás eredményeként az iroda charterjáratot vesz igénybe a négyhavi szállás lekötéshez, mivel saját értékesítésben heti 70 utassal számol. Foglalja össze a turisztikai árualap kialakításának menetét; a charterjárat igénybevételének követelményeit! Mit jelent a chartergazda és mit a block seat?  Soroljon fel konkrét téli-nyári desztináció példákkal légi-chartereztető hazai utazási irodákat! Foglalja össze a telepített idegenvezető és az animátor feladatait, a két munkakör meghirdetésének és a jelentkezők kiválasztásának módját!

Információtartalom vázlata

               Turisztikai árualap kialakításának menete
               Charterjárat igénybevételének követelményei
               Chartergazda – block seat fogalmak kifejtése
               Hazai téli-nyári légi-chartereztető irodák desztináció példákkal
               Telepített idegenvezető feladatai
               Animátor feladatai
               Telepített idegenvezető, animátor munkakörök meghirdetésének és a jelentkezők kiválasztásának módja

Az árualap értékesítése
Az utazási irodák a megszerzett csomagtúrák értékesítése érdekében vagy közvetlenül az utasokkal kötnek szerződést, vagy közvetítők útján juttatják el árualapjukat a vevőkhöz.
A közvetítők megbízási vagy bizományosi szerződés alapján végzik feladatukat.

A megbízási szerződés: alapján a megbízott köteles a rábízott ügyet ellátni.
Ha a megbízás teljesítéséhez szerződéskötésre van szükség, a megbízáshoz olyan alakszerűségek szükségesek, amilyeneket a jogszabály a megbízás alapjául kötendő szerződésre előír.” Tehát a megbízott (az utazásközvetítő / ügynök) az utazási szerződést a túraszervező és az utas között hozza létre. A megbízott a közvetítésért járó díjat igényelheti az utazásszervezőtől. Számon kérhető: a gondos eljárás, de az eredmény produkálása nem.

A bizományosi szerződés: a megbízásból eredő önállósult szerződéstípus. Szereplők: megbízó, megbízott és akivel a szerződés létrejött. A megbízott a megbízás alapján a saját nevében köt szerződést, de a megbízó javára. Nem csak gazdasági kötelem, mint a megbízási szerződésnél, hanem erőteljes eredményfelelősségi elem is megjelenik.
Bizományosi díj jár a tevékenységért. Az utasvédelem teszi szükségessé, hogy a hatályos jogszabályok értelmében, pl. a külföldi utazásszervező csomagtúráit egy magyarországi utazásközvetítő a hazai lakosság számára csak bizományosi szerződés keretében értékesítheti.
A charter járat bérelt járatot jelent. Főleg a légi forgalomban elterjedt szállítási forma.

A charter járatok közvetlenül a célállomásra tudják juttatni az utasokat, a menetrendszerinti járatoknál olcsóbb áron, ezért kedvelt utazási forma. A charter gépeken általában nincsenek osztályok, és rendszerint nemdohányzó járatokat indítanak. A charter-járatokra vonatkozó szabályok megegyeznek a légi közlekedésben általánosan alkalmazottakkal.

A charter járatot kétféle módon lehet üzemeltetni:
·                Az egyik módszer szerint a charter járatokat azokra szakosodott légiforgalmi társaságok üzemeltetik.
·                A másik esetben a menetrend szerinti járatokat üzemeltető légitársaságok a csúcsszezon idején charter járatokat indítanak, hogy ilyenkor is kiszolgálják a nagyszámú utasforgalmat.

Az utazási irodák a légitársaságoktól bérelik a gépeket. A charter helyeket szállásaikhoz foglalják, ezért általában ezeket a jegyeket csomagárban, az utazási ajánlatuk részeként árusítják.

Charter: busz vagy repülő kibérlése, minimum 20 millió fedezet kell hozzá.

A charternek két fajtája van:
Charter gazda: aki kibérli az egész gépet. Jegyet a bérelt charterekre a gépet a légitársaságtól bérlő chartergazda vagy a vele szerződött partnerek értékesíthetnek, azt a légitársaság közvetlenül nem árusíthat. Kivételt képez az az eset, ha a légitársaság tulajdonát képezi egy utazásszervező cég is
·                Block seat: meghatározott számú helyet foglal a gépen. Ezeket visszamondani nem lehet.
Az utazásszervező egy járaton helyeket bérel ki, megveszi és kifizeti – nem az egész gépet – a helyeket nem lehet visszaadni. Az utazásszervező olcsóbban jut a helyhez, mint egy ügynöki szerződés esetén, de nõ a kockázat

Charter járatok:
Tunézia- Bestreisen, Wista
Thaiföld- 5kontinens
Pécs-Korfu-Ibusz

Nyári desztináció:
Földközi tenger országai, megfizethető afrikai országok, Egyiptom, Tunézia garantáltan, Marokkó, Jordánia kevesebb utassal.

Téli desztináció: itt ilyenkor meleg van, ezek drágábbak, nagyon messze vannak
Thaiföld, Egyiptom, Karib-szigetek, Kuba

Telepített idegenvezető feladatai:
o       az adott ország nyelvét vagy egy világnyelvet kell beszélnie
o       május elejétől október végéig van kint
o       ő fogadja a csoportot
o       elszállásolja őket, ő kommunikál velük
o       megadja a saját számát, amin elérhetik
o       programokat bonyolít le, ő kíséri a csoportot a fakultatív programokra
o       megmutatja a fontosabb helyeket pl orvos, gyógyszertár



Animátor feladatai:
o       Ő foglalkozik a vendégekkel, szórakoztatja őket. Programokat szervez, gyermekprogramokat.
o       üdülőhelyeken dolgozik
o       kell nyelvismeret






9/B Tájékoztassa telefonon, idegen nyelven a telepített idegenvezetőt arról, hogy a pénteken érkező charterjárattal 15 fős mozgássérült csoport érkezik, akiknek lehetőleg földszinti elhelyezést kell biztosítani!


I would like to inform you that a group of fifteen members will arrive at your hotel on Friday. These people are disabled people and they will travel with charter flight. The most suitable accommodation would be some rooms on ground floor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése