2011. május 17., kedd

16u

16. A.) A rendelkezésre álló segédanyagok, nyomtatványok közül válasszon ki úti okmányokat! A különböző utazási formák szerint, milyen típusú úti okmányokat kell kiállítani az utas részére? Melyek ezen úti okmányok tartalmi elemei? Mi a vízum? Soroljon fel legalább 3 vízumköteles országot! Melyek a vízumigénylés és értékesítés szabályai?

Információtartalom vázlata

        Úti okmányok kiválasztása (részvételi jegy, voucher)
        Úti okmányok típusai, azok jellege, tartalma
        Mire szolgál a vízum?
        Vízumigénylés és értékesítés szabályai
        Vízumköteles országok felsorolása (legalább 3)

Úti dokumentumok amit a referens ad az idegenvezetőnek:
o       voucher
o       forgatókönyv
o       utaslista
o       utas program
o       buszháló
o       felszállási lista
o       szobalista
o       részvételi jegyek

Forgatókönyv:3 példányos, egy referensnek, egy idegenvezetőnek, egy gépkocsivezetőnek/buszos cégnek (neki csak a program)
1. Általános adatok: Útmegnevezése, útvonal, pozíciószám, Idegenvezető adatai, Gépkocsivezető adatai stb.
2: Részletes program: leírás órára lebontva
3: Kalkuláció, voucherek: A kalkulációt nem kapja meg az idegenvezető csak a vouchereket.

Voucher:
Készpénz helyettesítő bizonylat. A referens készíti el. Minden szolgáltatásra, amit igénybe veszünk. Szállás, étkezés, transzfer, múzeumi belépő - CSAK bejelentkezős-időpontos helyeken.

Részvételi jegy:
Az utas kapja meg, az utazás előtt 1 héttel postázzák. Tartalma: program leírása, hasznos tanácsok, idegenvezető neve, busz típusa, felszereltsége, sofőr neve, költőpénz javaslat, transzfer elérhetősége, fakultatív kirándulás. Az idegenvezetőnek is kell egy.

Szobalista: 2 részből áll. Egy idegenvezetőnek, egy a szállodában marad, jelentkezések/kívánság alapján. Az utas nevéhez oda kell írni a szobatípust /double, single…/
Körútnál minden szálláshoz külön kell!

Felszállási lista: körútnál- Bp-ről indul. Ki mikor és hol fog felszállni a buszra, kit honnan mikor hoz a transzfer.

Buszháló: Foglalási sorrendben választhat az utas. Körutaknál ingyenes, máshol nem a helyválasztás. Az idegenvezető helye a jobb 1ülés.

Utaslista: tartalmaznia kell a névsort, útlevél adatokat, születési helyeket, dátumokat,elérhetőségeket, sofőr adatait, utaskísérő adatait, busz típusát, rendszámát.

Vízum: Egy ország területére való belépésre, ott tartózkodásra, kiutazásra, vagy egy ország területén való átutazásra feljogosító engedély. Lehet külön okmány, vagy a kérelmező útlevelébe beütött pecsét. Egyes országok, általában kétoldalú egyezmények alapján, nem kívánják meg egymás állampolgáraitól a vízum szükségességét, és az ország saját állampolgárainak sincs szüksége vízumra. A vízumot kibocsátó ország különböző feltételeket szabhat, például csak egyszeri belépésre jogosult, vagy csak munkavállalási engedélyhez kötötten adja ki. A vízum bármikor visszavonható, és önmagában nem garantálja a sikeres határátlépést. A magyarországi állampolgár a vízummentes országokba általában 3 hónapig tartózkodhat. Ha a célország vízumszükséges, érdemes hónapokkal az indulás előtt tájékozódni. A vízumot konzulátusok, tiszteletbeli konzuli képviseletek, vagy nagykövetségek állítják ki.

Magyar állampolgárok és Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkezők papíralapú turista, diák és ideiglenes tartózkodási vízumkérelmeit, illetve a vízumberagasztását 2009. május 25-től a bécsi Ausztrál Nagykövetségen intézhetik.

A turista vízum felvehető a repülőtéren ill. tengeri kikötőkben is, azonban időt, rizikót, és a kint elkölthető egyiptomi fontunkból is spórolunk, ha még ittjon elintézzük az egyiptomi vízumot.

Szükséges dokumentumok az egyiptomi turista vízumhoz:
  • 1 db vízumkérőlap,
  • 1 db igazolványkép,
  • útlevél (visszautazástól számított min. 6 hónapig érvényes),
  • repülőjegyfoglalás oda-vissza

Vízum érvényességének ideje:  3 hónap
Tartózkodás ideje:  30 nap
Vízumdíj:  egyszeri belépés/ 9 000 Ft,  többszöri belépés/ 10 000 Ft
Ügyintézés ideje:  1 hét
Néhány vízumköteles ország:
Algéria, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Kuba, Kína, Macedónia, Indonézia, Irak, Irán, Üzbegisztán, Vietnám,Thaiföld, Tajvan.


16. B.) Az Önhöz betérő külföldi utas a gasztronómiai rendezvények iránt érdeklődik. A rendelkezésre álló prospektusok, tájékoztatók alapján tájékoztassa az utast idegen nyelven az aktuális gasztronómiai rendezvényekről!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése