2011. május 17., kedd

14r

14/A „Az Európai Unió kulturális értékei” megnevezéssel olyan árualapot készített, melyet utazási irodája bérleti formában értékesít. A bérlet öt autóbuszos utat tartalmaz az Európai Unió művészettörténeti értékekben gazdag öt városába. Egy-egy útra is lehet jelentkezni, de a bérletet vásárlók 25% kedvezményben részesülnek. Az utak ötnaposak, négy éjszakára szállást, FP-t és gazdag kulturális programot tartalmaznak. Ajánlja érdeklődő utasoknak a bérleti kínálatot, győzze meg őket ennek nagyszerűségéről! Foglalja össze az utasoknak az útra való jelentkezés módját! Sorolja fel és foglalja össze a jelentkezéshez és az utasnyilvántartáshoz szükséges, kitöltendő és aláírandó nyomtatványokat, az utasoknak átadott utazásra jogosító dokumentumokat! Foglalja össze a részvételi díj fizetésének előírásait, a befizetés/ek/ lehetséges formáit, a számlák tartalmát! Foglalja össze az utasprogramnak a tartalmi követelményeit!

Információtartalom vázlata

                 Utazási bérlet és csomagprogram ajánlása
                 Jelentkezés módjának ismertetése
                 Jelentkezéshez és utasnyilvántartáshoz szükséges nyomtatványok felsorolása, ismertetése
                 Utazásra jogosító dokumentumok felsorolása és ismertetése
                 Részvételi díj fizetésének előírásai
                 Befizetés/ek/ lehetséges formái
                 Számlák tartalma
                 Utasprogram tartalmi követelményei


Csomagprogram:

Utazási csomag (package) az a szolgáltatás, amely az utazással összefüggő személyszállítási, szállás és az ezzel összefüggő szolgáltatásokból (így különösen étkezés, idegenvezetés, szórakozás, kulturális programok) legalább kettőt tartalmaz. Lehet: -csoportos, -egyénileg csoportos, -egyéni. Meghirdetés szerint: -előre meghirdetett programfüzetben vagy szórólapon. –Forfait.


Utazásra való jelentkezés menete:

Jelentkezni lehet személyesen az utazási irodákban, vagy az iroda honlapján a jelentkezési lap kitöltésével. (itt meg kell adni név, cím, telefonszám, létszám stb…)
A jelentkezési lap kitöltése nem kötelez utazásra, de biztosít arról, hogy az utasok nevére a helyek pontosan legyenek lekérve. Ellenőrzik, hogy a kiválasztott útra az út szervezője rendelkezik-e szabad férőhelyekkel és hamarosan elküldik  Előzetes foglalást mely tartalmazza majd az útra vonatkozó pontos árajánlatot és adatokat  valamint a további teendőket.
A jelentkezési lap elküldésével még nem jön létre az utazási szerződés, az csak a jelentkezésére küldött Előzetes foglalásban leírt feltételek szerint, a részvételi díj előlegének vagy a teljes összegének beérkezése után jön létre.


Utazásra jogosító dokumentumok

Az utazási iroda a teljes részvételi díj befizetését követően átadja az utasnak az utazásra jogosító dokumentumokat
v      repülőjegy,
v      részvételi jegy,
v      voucher,
A voucher: Pénzhelyettesítő bizonylat. A referens készíti el.
Minden olyan szolgáltatás árát, mely a szerződésben nem szerepel, az utas a helyszínen, az adott ország valutájában köteles kiegyenlíteni.


Részvételi díj (fizetési előírások) :

ü      A részvételi díj: Az utazás meghirdetett programjában szereplő szolgáltatások (utazás, szállás, ellátás) díját, az utazási iroda eljárási díját, illetőleg szervezési költségét, továbbá az ÁFA összegét tartalmazza.

ü      A részvételi díj végleges megállapítása a szerződés megkötésekor történik. A díj meghatározása nem a napok számától, hanem az igénybe vett szolgáltatásoktól függ. Az indulás és az érkezés napja nem mindig jelent teljes napot, a késés és menetrendváltozás miatti időtartam módosulás nem jár árcsökkenéssel.

ü      Jelentkezéskor a részvételi díj 40 %-át kell előlegként befizetni. A fennmaradó összeget az utazás megkezdése előtt 30 nappal köteles számla vagy nyugta ellenében megfizetni. Amennyiben ezen időpontig az utas nem egyenlíti ki a teljes részvételi díjat, az utazási iroda külön értesítés nélkül elállhat a szerződéstől és azt tárgytalannak tekintheti. Az utas ez esetben köteles a szerződésben közölt költséget az ott szabályozott módon és mértékben, az utazás lemondásra vonatkozó előírások figyelembevételével megtéríteni.

ü      Ha a jelentkezés 30 napon belül történik, akkor a részvételi díj 100 %-át kell az irodában befizetni (pl: last minute utak). Az utazási iroda a teljes részvételi díj befizetése ellenében a szolgáltatások igénybevételére jogosító dokumentumot ad át az utasnak.

               A részvételi díj megváltoztatása

A meghirdetett részvételi díjat az utazási vállalkozó nem emelheti, kivéve, ha a díjemelés lehetőségéről az utazási szerződés rendelkezik.
A díj emelésére kizárólag akkor kerülhet sor, ha
v      a közlekedési költségek nemzetközi egyezményen alapuló díjszabási vagy hatósági árváltozása,
v      egyes szolgáltatókkal kapcsolatos adó, illeték, továbbá a szerződésekben szereplő deviza forintárfolyamának időközi változása történt.
A díjemelés okát az utassal írásban kell közölni.
A fent leírt okokból sem emelhető a részvételi díj az indulást megelőző 20 napon belül.

A 2009. évi ÁFA törvény a korábbiaktól eltérő módon határozza meg az Utas, mint adóalany fogalmát. Eszerint az Utas, azaz megrendelő az a személy, aki a szolgáltatást ténylegesen igénybe veszi. A számlát az Utas nevére kell kiállítani, ezért a számlán azt a személyt kell megrendelőként feltüntetni, aki az utazáson részt vesz. Amennyiben nem saját nevére kéri (pl. céges számla) az ÁFA törvény 15. szakasza alapján a szolgáltatás árára plusz 20% ÁFÁ-t kell felszámítani, amit a céges megrendelő visszaigényelhet.


Befizetések lehetséges formái:

Az utazási irodában
v      készpénzben
v      banki átulalással
v      postai készpénzátutalással (csekken)

Számlák tartalma:

A számla: Olyan bizonylat, amelyet áru értékesítésekor, vagy szolgáltatás teljesítésekor állítanak ki. Megjelenési formája lehet papír vagy elektronikus alapú.

Tartalmazza:

ü      A számla keltét
ü      A számla sorszámát (amely a számlát azonosítja)
ü      A vevő és szállító azonosítására szolgáló adatokat (pl. név, cím, adószám)
ü      A teljesítésre vonatkozó adatokat (áru vagy szolgáltatás megnevezése, mennyisége, értéke)
ü      A kifizetéssel kapcsolatos adatokat (fizetési mód, teljesítés időpontja, esedékesség, bankszámla).

A számvitelre illetve az adózásra vonatkozó jogszabályok előírják azokat a formai és tartalmi követelményeket, amelyeket a bizonylatnak teljesítenie kell.

Utasprogram tartalmi követelményei:
A pultos ügyintéző a részvételi jeggyel egyidejűleg átadja a részletes napra lebontott utasprogramot, mely sok információt nyújt az utazónak.
Ezek:
ü       az út poziciószáma, megnevezése
ü       időpontja, időtartama
ü       az indulások és érkezések pontos helye, ideje
ü       szállások helye, címe
ü       ellátás ( pl. félpanzió, kezd első nap vacsorával, végez ötödik nap reggelivel , svédasztalos rendszerben )
ü       napra lebontva a program, kivéve az üdüléseknél, ahol elég azt közölni, mely napra esnek a fakultatív kirándulások
ü       tanácsok az utazáshoz ( érvényes útlevelét vigye magával, vámrendelkezések betartása, öltözködés, stb. )
ü       az egyéni üdüléseknél kötelezően közölni kell kihez fordulhat az üdülőhelyen ( telepített kísérők, partneriroda )



14/B Módosítsa idegen nyelven olasz partnerénél a római út 37 fős lejelentett létszámát 41 főre!

I would like to corrects the number of the group of the journey to Rome from 37 to 41 people.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése