2011. május 17., kedd

11r

Referens 11.tétel

CRS helyfoglalási rendszer:
Kezdetben a legforradalmibb változásokat a légiforgalmi vállalatok által alapított információs és helyfoglalási rendszerek hozták, amelyekhez egyre több szálloda és utazási iroda is csatlakozott. Nemzetközi méretekben CRS helyfoglalási rendszer működik. (CRS= Computer Reservation System; Számítógépes Helyfoglalási rendszer). E rendszer utazási irodák, szállodák, és repülőtársaságok tevékenységeihez egyaránt kapcsolódik.
Különböző társaságok alkották meg az utazási irodák számára, azért, hogy a repülőjegy értékesítési tevékenység minden munkafázisát számítógépen végezhessék, a nélkülözhetetlen információkhoz hozzá juthassanak.
Helyfoglalási rendszerek pl: Galileo, Amadeus, Word Span

Az Amadeus magyarországi képviselete Start Hungária néven alakult 1993-ban.

Főbb jellemzői:
- általános légiforgalmi információk tárolása
- helyfoglalás készítése egy vagy több légitársaság járatára
- ülés, helyfoglalás
- tarifa megjelenítés
- automatikus tarifaszerkesztés
- automatikus repülőjegy írás
- légi menetrend nyomtatás
- hotel program
- autóbérlés
- vasúti menetjegy kiállítás
- nemzetközi utazási információk
- ügynökség saját elszámolási rendszeréhez csatlakozás
- kulturális és idegenforgalmi programok

Repülőjegy tartalma:
- honnan - hová (útvonal)
- dátum
- légitársaság neve
- járat száma
- ár
- kategória
- a perforált rész, amit letépnek az lesz a beszálló kártya
- melyik repülőtéren adták ki
- repülőjegy száma

Repülőjegy-foglalás

Általános szabályként elmondható, hogy minél előbb kezdi el intézni a repülőjegy lefoglalását, annál jobb árú jegyre tehet szert. Fontos megjegyezni továbbá, hogy az árajánlatokban feltüntetett repülőjegyek árai, legtöbbször nem tartalmazzák a repülőút teljes költségét. Ilyen esetekben a repülőtéri illetékeket, a légitársaság által alkalmazott adókat és a jegykiállítási díjat hozzá kell számolni a jegyköltséghez. Vannak légitársaságok, melyek meghirdetet árai csak egy irányba érvényesek.

Egyirányú repülőjegyeket elsősorban az alacsony árú, "fapados" légitársaságok kínálnak, a nemzeti társaságok jegyei szinte kivétel nélkül oda-vissza érvényesek.
Menetrendszerinti járatokra leghamarabb az utazás előtt kb. 300 nappal lehet foglalni. Természetesen kivétel erősíti a szabályt: az év során több akciót is hirdetnek a légitársaságok. Van, hogy úgynevezett „early bird” akció keretében egy több hónappal későbbi utazást igen kedvező áron szervezhet meg.

Érdemes tudni, hogy a menetrend szerinti légitársaságoknál évente kétszer mindig változnak az árak és eszerint az év két időszakra osztható:

  • a téli árak november 1-március 31-ig,
  • a nyári árak április 1-október 31-ig érvényesek.

Ezeken belül is vannak kiemelt időszakok, melyek főleg a tengerentúli járatokat érintik. Ilyen időszak rendszerint december közepétől az év végéig, illetve június közepétől vagy július elejétől augusztus közepéig vagy végéig van. Ezek az úgynevezett főszezonok, amikor a jegyárak jóval magasabbak. Ezen kiemelt időszakok légitársaságonként különbözőek lehetnek.

Repülőjegy foglalást napjainkban készíthető az interneten és az utazási irodákban.
Az interrnetes foglalást csak már gyakorlott utazóknak és internetezőknek javasoljuk Nagyon sok mindenre kell figyelni, és sokszor egy billentyű rossz időben vagy rossz helyen történő leütésének súlyos anyagi következményei lehetnek. Az interneten webes portáltól függően más és más feltételekkel találkozhat. Van olyan oldal, ahol bankkártyájával a lefoglalt jegyet azonnal ki is fizetheti és az elektronikus jegyet azonnal megkaphatja. Olyan oldal is létezik azonban, ahol a repülőjegy lefoglalásáig juthat csak el és a megvásárlásig nem.
Interneten néha kedvezőbb árakat találhat, de a sok buktató miatt inkább az utazási irodák szakszerű segítségét ajánljuk. Nem beszélve arról, hogy a nem teljesen egyszerű, megállókkal tarkított és több mint két várost érintő utazásoknál az interneten nagyon nehéz eligazodni. Az internetes oldalak általában egy repülőjegy foglalási rendszerrel vannak összekötve, ami egy automatizmust feltételez. Emiatt érdemes az utazási irodát igénybe venni hiszen ott a szakma finomságait, trükkjeit jól ismerő szakemberek az automatánál jóval előnyösebb megoldásokat és ötleteket kínálhatnak.

Az interneten való helyfoglaás viszont,akik rendszeressen használják az internetet, gyorsabb, kényelmesebb, rugalmasabb.

Elektronikus jegy (e-ticket)

A következőkben az utazási irodai gyakorlatot és a menetrend szerinti járatokat vesszük alapul.
A repülőjegy utazási irodában történő lefoglalása még nem feltételezi a repülőjegy azonnali megvásárlását, így bátran hozzá kezdhet, amint tudja az utazás tervezett dátumait!
Sokat segíthet, ha pár nap rugalmasságot tud mutatni az oda- illetve a visszaúti dátumokban. Meglepő, de gyakran egy-két napos eltéréssel egy adott naptól akár több tízezer forintot takaríthat meg.

A repülőjegyeknek mindig van egy minimum és egy maximum tartózkodási megkötésük. Egy menetrend szerinti repülőre kiadott repülőjegy maximális érvényessége az indulástól számított egy év. Léteznek olyan típusú repülőjegyek, melyeknek elővételi megkötésük van. Ezeket a típusú jegyeket nevezzük APEX (advance purchase) jegyeknek. Ezeket a jegyeket általában az induláshoz képest legkésőbb 7, 14, 21 vagy 42 nappal lehet kiállítani illetve megvásárolni is. Ezek a jegyek kedvező árúak, de szigorúak a feltételeik: nem vagy csak ráfizetéssel változtathatóak és sokszor nem vagy levonással visszaválthatóak.
A repülőjegy lefoglalásánál talán a legfontosabb, hogy mindig az útlevélben illetve az utazáshoz használt igazolványban szereplő névre foglalja. Gyakran előfordul, személyes vagy telefonos foglalásnál, hogy az utasok a leánykori nevükre foglalják le a repülőjegyüket vagy lehagyják az egyik keresztnevüket. Amennyiben a repülőjegyen szereplő név nem egyezik teljesen az útlevélben vagy az utazáshoz használt személyi igazolványban található névvel, a légitársaság megtagadhatja a felszállást.
A menetrendszerinti járatokon általában két vagy három foglalási osztály létezik:
  • economy class (turista osztály),
  • business class (komfort osztály)
  • first class (első osztály).
A különbség a kényelemben, a fedélzeti ellátásban, a jegyek rugalmasságában és nem utolsó sorban, az árban rejlik. Az európai útvonalakon közlekedő repülőgépeken elsősorban turista és néhány üléses komfort osztály található, teljes értékű három osztályos fedélzettel a hosszú távú, tengerentúli járatok üzemelnek.
Interneten való jegyfoglalásál kiválasztom, az utazás célját, időpontját, és a járat osztályát. Ezután bankkártyaszám segítségével fizetek.
Londonba repülöjegyet foglalhatok a : www.pleikan.hu , www.easyjet.com/hu , www.aa.com/Hungary , http://olcsorepjegyek.info/ , http://repulojegy.eu/
Fapados légitársaságok Magyarországon : http://www.mixmytrip.hu , www.fapadosutazás.hu , www.fapados.hu , www.megaport.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése