2011. május 17., kedd

8u

8. tétel
Budapest-München autóbuszjárat közlekedik minden héten, kedden, csütörtökön és vasárnap.
Budapesten a Népligettől indul 19:30-kor.
Münchenbe érkezik 6:00-kor.
Így augusztus elején tud utazni 2.-án, 4.-én és 7.-én.
Az ára 44 euro.
Kedvezmények:                                               Poggyász:
Kisgyermek: 80%                                            Kézipoggyász: Max. 1 db ingyenes
Gyermek: 50%                                                Útipoggyász: Max. 2 db ingyenes
Ifjúsági: 10%                                                   További csomagok díja: Max. 1 db-2000 Ft
Diák:10%                                                        Útipoggyász mérete: 20 kg, 80*80*25
Open jegy: 180 napig érvényes

A menetjegyváltás folyamata:
A megrendelés felvételekor figyelembe kell venni, hogy az utas belföldre vagy külföldre kéri-e a jegyet. Belföldi utazások esetében nincs szükség más adatokra, csak a ami a jegyek elkészítéséhez szükséges (viszonylat,jegyek mennyisége,kedvezmény,helybiztosítás esetén az utazás napja,a járat vagy a vonat pontos megnevezése) Külföldi utazások esetén viszont az említett adatokon túl rögzítenünk kell a megrendelésen az utas állampolgárságát, útlevelének fajtáját, az utas nevét és pontos címét is. Az utazási irodák csak helyközi járatokra (városok közötti távolsági járatok) árusíthatnak menetjegyeket, a helyi (városi) járatokra a jegyárusítás nem lehetséges, ezt a buszon kell megvenni.

Útokmányokkal, vámkezeléssel kapcsolatos előírások
Az utasnak a határátlépésekhez szükséges okmányokról (útlevél, vízum), valamint a kézi- és útipoggyász vám- és egyéb kezeléséről magának kell gondoskodnia. A határátkelésre, útlevél és vámvizsgálatra a menetrend meghatározott tartózkodási időt ír elő. Ha az utas útlevél- vagy vámvizsgálata a menetrendben meghirdetett időt meghaladja, úgy az autóbusz többi utasának érdekében (csatlakozás, szállásfoglalás, stb.) az üzemeltető kénytelen az utast a határállomáson hagyni, s az autóbuszt továbbindítani. Ebben az esetben az utasnak kell - saját költségére - a továbbutazásról gondoskodnia, s a menetjegy sem téríthető vissza. Amennyiben a határszervek az utas belépését megtagadják és emiatt az utast visszaszállítatják, ennek költségeit a VOLÁNBUSZ ZRT. az utasra háríthatja.

Útipoggyász szállítás általános feltételei
Útipoggyász csak arra az autóbuszjáratra és abban a viszonylatban adható fel, amelyik járaton, és amelyik megállóhelyig az utas utazik.
A szállított útipoggyászról az utas csomagszelvényt kap, melyet az utazás végéig meg kell őrizni. A gépkocsivezető az útipoggyászt a csomagszelvény felmutatójának adja át, annak átvételi jogosultságát nem vizsgálja.
Díjtalanul szállítható a VOLÁNBUSZ ZRT. által közlekedtetett autóbuszokon 1 db, az utastérben elhelyezhető, (max. 10 kg tömegű) kézipoggyász, valamint 2 db, egyenként legfeljebb 20 kg tömegű és 80x80x25 cm terjedelmű útipoggyász szállítása a csomagtérben díjtalan. A partnercégek által üzemeltetett járatokon a csomagszállítási feltételek ettől eltérőek lehetnek. Kézipoggyászként szállítható gyermekkocsi, összecsukható rokkant kocsi, ha azt a forgalmi viszonyok megengedik.
Díjfizetés ellenében szállítható
A poggyásztér kapacitásának függvényében további (harmadik) útipoggyász térítés ellenében szállítható. A térítés összege a Nyugat-Európába közlekedő (EUROLINES) járatokon 2000 Ft/db, a VOLÁNBUSZ egyéb (Kelet-Európába közlekedő) járatain 700 Ft/db.
Autóbusszal nem szállítható:
 20 kg-nál nehezebb tárgy
 olyan tárgy, amely terjedelménél, alakjánál, vagy kiterjedésénél fogva fuvarozásra nem alkalmas (pl. kerékpár)
 veszélyes, robbanó, gyúlékony, mérgező, undort keltő anyag, lőfegyver
 olyan tárgy, csomag, amely a többi útipoggyászban, vagy autóbuszban kárt okozhat, vagy azokat beszennyezheti
 kísérő nélküli csomag
 kereskedelmi mennyiségű árú
 minden behozatali, ill. kiviteli tilalom alatt álló tárgy
azon vámköteles áru, amely vámvizsgálata, ill. vámeljárása a vámkezelésre menetrendben meghatározott tartózkodási idő alatt nem fejezhető be.

Helybiztosítás:
Vasúti közlekedésben:
A hálókocsi, fekvőhely, alvószékes, ülőhely és pót illetve helyjegyek felhasználása időponthoz, járathoz, és számozott helyhez kötött. Ha az utas meghatározott időpontokra szóló jegyeket is rendel, a menetjegy elkészítésére csak akkor kerülhet sor, ha már valamennyi helybiztosítást elvégeztük. A vasúti helybiztosítással kapcsolatban valamennyi vasút kiadja a saját helybiztosítási jegyzékét. Ezek tartalmazzák, hogy az illető vasúttól mely vonatokra és viszonylatokra lehet helybiztosítást kérni. Ezekből állapítható meg, hogy honnan kell lekérni a helyet és megtalálható a helyközpontok címe, telefon- és telexszáma is. A helylekérések lebonyolíthatók telexen, faxon, telefonon, levelezés útján, és számítógépes helyfoglalási rendszerek segítségével. Ha mód van rá, lehetőleg kerülni kell a telefonon történő helylekérést, mivel sok hiba és panasz forrásává válhat.
Ülőhely biztosítási módozatok:
1. Kötelező helybiztosítás: az ilyen vonatokra csak helyjeggyel lehet felszállni.
2. Fakultatív helybiztosítás: az ilyen vonatoknál vagy az egész vonatra, vagy csak egyes kocsikra lehetséges a helybiztosítás, de a helyjegyes kocsikban is lehet helyjegy nélkül utazni, ha van szabad ülőhely. A helyjegyes kocsik összes ülőhelyével a kiindulási vasút helyelosztó irodája rendelkezik, a vonatközlekedési útvonalán fekvő többi állomásnak innen kell a helyet lekérni.
Autóbusz: Nemzetközi járatokra a menetjegyeket általában előzetes ülőhely biztosítással lehet kiadni, de egyes járatokra Open jegyek is árusíthatók.
Az utazási irodák a menetjegyeket a következők szerint adhatják ki: Előzetesen ülőhely-biztosítással meghatározott napra, járatra és ülőhelyre. Az ülőhely-biztosítás történhet a Volántól való helylekéréssel vagy az utazási iroda részére biztosított külön ülőhelykontingensből. Férőhely-biztosítással meghatározott napra és járatra, de ülőhely-biztosítás nélkül, vagyis gyakorlatilag állóhelyre.
Légi: A helyfoglalás nagymértékben gépesített, minden nagyobb légitársaságnak külön számítógépközpont áll rendelkezésére, de van világméretű közös helyfoglalási központ is. Különleges gyakorlat a légi közlekedésben, hogy ún. várólistára is vesznek fel utasokat. Ha valaki visszamondja jelentkezési sorrendben ő kerül a fel helyette a gépre. Az utazási irodák csoportos utazásainak a helybiztosítása az egyéniektől elkülönítve történik. Egyéni utasoknál népszerű az Open jegy használata. Így nem kell dönteni a visszautazás dátumáról a jegy megvásárlásakor.
Menetrenddel kapcsolatos ismeretek:
A menetrendek országonként eltérőek lehetnek. A Volán Egyesülés által megjelentett Hivatalos Autóbusz Menetrend, amelyet évente adnak ki. Területi megosztás szerint több kötetes. Az egyes belföldi vagy nemzetközi járatokra vonatkozó menetrend-módosításokat az illető járatot üzemeltető Volán-vállalata adja ki stencilezett formában.
Árképzés szabályai:
A Volán Személyi és Poggyászdíjszabás, amelynek módosításait a Volán Egyesülés a KHVM Értesítőben hirdeti meg.
A menetrendszerű buszokra vonatkozó fontosabb határozatok a következők. A díjszabás előírja, hogy a menetrendszerű járatokra 60 napos elővétellel vehetők megy a jegyek. Az ülő- vagy férőhely-biztosítással kiadott jegyek csak az adott járat közlekedési napján érvényesek. Az autóbuszjegyekkel az útmegszakítás nem lehetséges. A 4 és 10 év közötti gyermekek féláru menetjeggyel utazhatnak. Egy felnőtt maximum 2 db 4 év alatti gyereket vihet magával díjtalanul. A Volán minden nemzetközi járatáról külön stencilezett menetrendet és vonaldíjtáblázatot ad ki. A járatoknál jelentős menettérti kedvezmény érvényesül. A gyermekek féláru kedvezményére vonatkozó korhatárok célországonként változóak. Az alsó korhatár 2 és 6, míg a felső korhatár 10 és 15 év között változik. Az angol, belga holland, francia, német, olasz és spanyol járatoknál 10%-os ifjúsági (12-26év), illetve senior (60 év feletti) kedvezmény vehető igénybe. Az Open jegyek érvénytartama lehet 30 napos, 180 napos, illetve meghatározott időpont. Az útmegszakítás nemzetközi jegyekkel nem lehetséges. A menetjegyek nem átruházhatók.

Open jegy
Bizonyos viszonylatokban olyan menetjegy is váltható, melyen a visszautazás dátuma jegyváltáskor nincs feltüntetve (OPEN jegy).
A jegyeket, a visszautazást megelőzően 4-10 nappal korábban helybiztosítással érvényesíttetni kell viszonylattól függően.
Ha az utas ezt elmulasztja, akkor az autóbuszjáratot csak szabad férőhelyek esetén, az ülő- ill. férőhely biztosítással rendelkező utasok felszállása után veheti igénybe. Szabad férőhely hiányában az OPEN jeggyel rendelkező utasok szállítására a társaság nem kötelezhető.
Az Open jegyek érvényességi időtartama a jegyváltástól számított 180 nap (kivétel: Bulgária, Litvánia 90 nap). A csak szezonálisan üzemeltetett viszonylatokra kiadott OPEN jegyek érvényessége a szezon végéig tart.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése