2011. május 17., kedd

15u

15. A.) Az utas (Tóth Béla és neje) egy 2 fős egyhetes repülős tunéziai nyaralást kíván lefoglalni 4 csillagos szállodában félpanziós ellátással augusztus végére. A mellékelt utazási katalógusok kínálata alapján ajánljon az utas részére üdülőhelyet és szállodát. Állapítsa meg a részvételi díjat a járulékos költségekkel együtt. Az utas elfogadja az ajánlatot, és befizeti az előleget. Állapítsa meg az előleg összegét, és vételezze be! Melyek az előleg és a teljes részvételi díj bevételezésének szabályai? Milyen dokumentumokat használ a díjak bevételezésekor? Hogyan állapítja meg, hogy az Ön részére átadott papírpénz nem hamis? Ismertesse a készpénz, készpénzkímélő és készpénz nélküli pénzforgalom és számlázás lebonyolításának szabályait! Milyen szigorú számadású nyomtatványokat használ az utazási irodában? Ismertesse ezen nyomtatványok kezelésének szabályait!

Információtartalom vázlata

        A részvételi díj helyes megállapítása
        Az előleg és a részvételi díj fogalma
        Az előleg és a teljes részvételi díj bevételezésének szabályai
        A bevételi pénztárbizonylat és a számla kiállítása papír alapon vagy elektronikusan
        A készpénz, készpénzkímélő és készpénz nélküli pénzforgalom jellemzői
        Szigorú számadású nyomtatványok típusai
        Szigorú számadású nyomtatványok kezelésének szabályai

Részvételi díj: azaz összeg, amely befizetése ellenében az utas részt vehet egy utazáson.

Előleg: a részvételi díj bizonyos százaléka, melyet befizetve az utas lefoglal egy utat.

Részvételi díj végleges megállapítása a szerződés megkötésekor történik. A díj meghatározása nem a napok számától, hanem az igénybe vett szolgáltatásoktól függ. Az indulás és az érkezés napja nem mindig jelent teljes napot, a késés és menetrendváltozás miatti időtartam módosulás nem jár árcsökkenéssel.

A részvételi díj befizetése: A jelentkezéskor az utas kifizeti az előleget, melynek mértéke a részvételi díj 40%-a. Ettől eltérő összeg is lehet, ha az utazási irodának a partneriroda felé magasabb összegű a fizetési kötelezettsége. A fennmaradó összeget az utazási iroda legkorábban az indulás előtt 30 nappal igényelheti, kivéve, ha a külföldi közreműködővel kötött szerződés miatt korábbi idő indokolt. E két esetnél az utasnak kiegészítő utazási szerződéssel kell a tudomására hozni.
Lemondási feltétel az iroda részéről: Legkésőbb az utazás megkezdése előtt 15 nappal elállhat az utazási szerződéstől, ha az utazást külső körülmény veszélyezteti, ha a jelentkezők létszáma a meghirdetett legalacsonyabb létszámot nem éri el.
Ekkor az utas jogai: az eredetivel azonos értékű szolg.-ra tarthat igényt, vagy követelheti a teljes befizetett összeg azonnali visszafizetését az évi 20% kamattal.
Lemondási feltétel az utas részéről: ha az utazás megkezdése előtt 35 nappal mondja le, az utazási vállalkozó nem igényelhet kártérítést. 35 napon belül az út. szerződésben meghatározott lemondási díj megfizetésére kötelezett. Nem kötelezett kártérítésre, ha az úti cél vagy az oda vezető út a Külügyminisztérium által nem ajánlott terület.
Részvételi díj megváltoztatása: A meghirdetett részvételi díjat az út. vállalkozó nem változtathatja, kivéve, ha a díjemelés lehetőségéről az út. szerz. rendelkezik. Díjemelésre kizárólag akkor kerülhet sor, ha a közlekedési költségek ára megváltozik, illetve egyes szolgáltatókkal kapcsolatos adó, illeték, devizaárfolyamnak változása történik. Ezen okokból sem emelhető a részvételi díj az indulást megelőző 20 napon belül.

Megkülönböztetünk kp-zel történő és k nélküli fizetési módokat.
Kp nélkül:
Átutalás: a fizetésre kötelezett megbízza a számláját vezető pénzintézetet, h számlájáról a megbízáson szereplő összeget írja jóvá a jogosult bankszámláján. 2 példányos nyomtatvány.
Csekk: olyan írásbeli meghatalmazás, amellyel a kibocsátó utasítja a pénzintézetet, h számlája terhére fizessen a csekk birtokosának.
Bankkártyás fizetés: Kp felvételre v kp nélküli vásárlásra használjuk.

Kp-zel történő fizetés bankjegyek és érmék felhasználásával forintban vagy devizában történő fizetés.

A pénztárba készpénzt csak a pénzkezelési szabályzatban meghatározott, szabályszerűen kiállított bevételi pénztárbizonylat alapján vételezhetnek be. A bizonylattömbök szigorú számadás alá vont nyomtatványok, amelyekről olyan nyilvántartást kell vezetni, hogy abból megállapítható legyen, hogy kinél, milyen sorszámú bizonylattömbök vannak használatban, és azokkal mikor számoltak el. A bevételi pénztárbizonylatot három példányban kell kiállítani.
Az eredeti példányt a pénztárjelentéshez vagy a számlához kell csatolni, a második példányt
elismervényként a befizetőnek át kell adni, a harmadik példányt a tömbben kell hagyni.

A bevételi pénztárbizonylatnak az alábbi adatokat kell tartalmaznia:
  • bevétel kelte,
  • sorszámot és bizonylatszámot,
  • befizetett összeget számmal és betűvel,
  • befizetés jogcímét,
  • befizető nevét,
  • számfejtő aláírását, ha van a cégnél ilyen státusz
  • az összeg átvételét igazoló pénztárosi aláírást,
  • a pénztár közelebbi megjelölését, telephelyét (ha több pénztár létezik)

A papíron kibocsátott számla tekintetében figyelemmel kell lenni a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet előírásaira. Papír alapú számla kiállítása történhet számlatömbből vagy számlázó programmal egyaránt.

Nyomdai úton előállított számla esetén figyelemmel kell lenni többek között arra, hogy csak az adóhatóság által megállapított sorszámtartománynak megfelelő számla kerüljön alkalmazásra.

Számítástechnikai eszköz útján előállított és papírra nyomtatott számla abban az esetben alkalmas adóigazgatási azonosításra, ha szigorú számadás alá vonása úgy valósul meg, hogy az azt előállító számlázó program kihagyás és ismétlés nélkül, folyamatosan biztosítja a sorszámozást, továbbá a számlapéldányok hiánytalan elszámolása biztosított. Ilyen módon előállított számla esetén biztosítani kell a programdokumentációnak a rendelkezésre állását és a program készítője által a számla kibocsátója részére (a program használójának) címzett írásos nyilatkozatát arról, hogy a program maradéktalanul megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A számlázó programok előzetes minősítése vagy véleményezése nem tartozik az állami adóhatóság feladatkörébe.

Elektronikus számláról beszélünk, ha a termék beszerzője vagy szolgáltatás igénybevevője részére a számla adatai, adatállományai fájlként elektronikus úton kerül továbbításra elektronikus adatfeldolgozás céljából. Számlát elektronikus úton kibocsátani, illetőleg ilyen módon rendelkezésre álló számlára adólevonási jogot alapítani kizárólag abban az esetben lehet, ha a számla és az abban foglalt adattartalom sértetlensége és eredetiségének hitelessége biztosított. Az adattartalom sértetlensége és eredetiségének hitelessége az alábbiak szerint biztosítható:

Szigorú számadású nyomtatványok:
  • készpénzcsekk (készpénz-felvételi utalvány);
  • elszámolási utalvány;
  • csekkszerződés alapján igényelt csekkfüzet;
  • bevételi és kiadási pénztárbizonylat;
  • pénztárjelentés;
  • nyugta, ideértve a beszedendő összeget előnyomva feltüntetett nyugtát, perforált szelvényeket tartalmazó nyugtafüzetet;
  • gépkocsi-menetlevél;
  • sorszámozott űrlapok és sorszámozott űrlapokat tartalmazó füzetek, valamint értékjegyek, amelyekért a felhasználás során ellenértéket fizetnek stb.
  •  
Szigorú számadásra kötelezett nyomtatványok kezelése, nyilvántartása:

  • nyomtatványokat készletre vételkor folyamatos sorszámmal kell ellátni.
  • a felsorolt nyomtatványokból beszerzett készletet jegyzék kíséretében kell a nyomtatványok megőrzésével megbízott dolgozó részére állományba vétel, illetve kezelés és őrzés céljából átadni.
  • az átvétel alkalmával meg kell vizsgálni, hogy az egyes füzetekben az űrlapok teljes számban megvannak-e, továbbá az űrlapokon a sorszámos és esetleges egyéb jelzések (pl. a számlavezető pénzintézet jelzőszáma) helyesek-e.
A szigorú számadás alá tartozó nyomtatványokat az egyéb nyomtatványoktól elkülönítetten kell tárolni és nyilvántartani. A nyilvántartásnak naprakésznek kell lennie.















Ajánlataink
Ország: Tunézia       Város: Hammamet              Típus: üdülés            Utazás: repülővel
Szálláshely: 4*         Ellátás: félpanzió     Indulás: 2011.08.23
Időtartam: 8 nap/7 éj   Ár: 55 900,- Ft / fő (Akciós ár)

Programleírás
Hammamet: A város neve a hammam szóból ered, amely fürdőt jelent. A közkedvelt üdülőhely, azonos nevű öbölben, a Cap Bon félszigeten fekszik mintegy 70 kilométerre dél-keletre a fővárostól. Hátterében a Dorsale hegység áll, gyönyörű homokos strandjai mögött citrus ligetek illatoznak. A tengerpart szubtrópusi növényzettel tarkított ligeteiben helyezkednek el a szállodák. Az íves és kupolás tunéziai építészet mindenütt megjelenik. Új övezetnek számít az ún. Yasmine Hammamet, amely az öböl déli részén fekszik, itt főként újonnan épült luxusszállodák várják a pihenni vágyókat. A történelmi nevezetességek közé tartozik a 5. századból származó erőd, amelynek udvarán a város patrónusának, Sidi Bou Hadid-nak a mauzóleumát tekinthetjük meg. Közvetlenül az erőd alatt található a Medina piactere. A festői halászkikötő naplementekor felejthetetlen látványt nyújt. Az egész tengerparton kissé lejtős, homokos strandoknak, valamint a már említett színpompás kertjeinek köszönhetően az egykori halászfalu Sousse-al vállvetve Tunézia legnépszerűbb üdülőhelye. A fehér-kék színben játszó Hammamet a napozást szeretők kedvenc helye, tengerpartja a legnaposabb és legtisztábbak közé tartozik. Ezen kívül kedvező a fekvése, mivel erről a helyről bármerre is indulunk, semmi nincs messze.
El Mouradi Beach  Resort 4*
Fekvés: kellemesen, barátságosan kialakított közvetlen homokos tengerparton található szálloda Hammamet és Nabeoul között, Hammamet központjától kb. 5-6 km-re, Nabeoul központjától kb. 7 km-re
Felszereltség: Az épületben 24 órás recepciószolgálat, étterem, bár, snack bár, kávézó, business center, és konferenciaterem szolgálja a vendégek kényelmét. A recepciónál pénzváltó működik, elfogadják a VISA, EUROCARD, MASTER CARD kártyákat. A medencék mellett és a tengerparton a napágyak, a napernyők ingyen állnak vendégeink rendelkezésére, a törölközőkért, matracért fizetni kell. Kertjében felnőtt-, és gyermekmedence pool bárral található.
Szobák: Légkondicionált szobák, telefonnal, SAT TV-vel, minihütővel, fürdőszobával, terasszal vagy balkonnal felszerelt. Térítés ellenében: széf bérelhető A szobák kertre, medencére vagy tengerre nézők: kétágyas szoba, egyágyas szoba, háromágyas szoba, négyágyas szoba (2 felnőtt+2gyerek 12 éves korig)
Ellátás: félpanzió (All inclusive ellátás felár ellenében)
Sport és szórakozás: ülönböző sportolási lehetőségek, mind a szállodában, és mind a tengerparton.  


Ármegjegyzés Az ár tartalmazza:
§        repülőjegy
§        transzfer
§        szállás
§        félpanziós ellátás
§        magyar nyelvű képviselet

Külön fizetendő:
repülőtéri illeték
foglalási díj
baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás
útlemondási biztosítás.

Akciós ár: 55 900,- Ft
Reptéri illeték: 30 000,- Ft
Egyágyas felár: 34 000,- Ft
Foglalási díj: 1 000,- Ft
Biztosítás típusa: Premium: 630,- Ft / nap / fő
Kerozin pótdíj: 4 650,- Ft
Gyerek ár 2 év alatt: 20 000,- Ft
Gyerek ár 2 és 12 év között: 29 900,- Ft
2. gyerek ár 2 év alatt: 20 000,- Ft
2. gyerek ár 2 és 12 év között: 41 925,- Ft
Felnőtt pótágyon: 48 900,- Ft
Útlemondási biztosítás: 1.30,- %
Teljes ár: 92 667,- Ft / fő


15. B.) Írjon idegen nyelven e-mail vagy faxüzenetet Prágába a Reno Hotelbe, amelyben arra kéri a recepcióst, hogy a csatolt levelet adja át a szállodában tartózkodó Kiss Helga magyar utas részére!


Dear Sir/Madam!

I would like to ask to deliver the enclosed letter to your Hungarian guest, Kiss Helga who is staying at your hotel these days. It’s very important for to read this letter.

Thank you for you service.

XY

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése