2011. május 17., kedd

13r

13/A Az utazási iroda utazásközvetítőket /viszonteladókat/ is bevon árualapjának értékesítésébe. Mivel jól ismeri partnereit, elvállalja a munkafolyamat megszervezését és bonyolítását. Mit jelent a viszonteladói tevékenység? Kik/mik lehetnek viszonteladók? Milyen követelményeknek kell megfelelnie a viszonteladóknak hazai, és milyeneknek külföldi illetőségű touroperátor árualapjának értékesítése esetén? Milyen feltétellel jöhet létre touroperátor és viszonteladó között üzleti kapcsolat? Mivel segíti, és mivel ösztönözheti a touroperátor a viszonteladó minél eredményesebb munkáját? Milyen következményekkel jár a touroperátor számára a viszonteladó fizetésképtelensége? Milyen következményekkel jár a viszonteladó számára a touroperátor fizetésképtelensége?

Információtartalom vázlata

                 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet viszonteladókra vonatkozó előírásai
                 Utazásközvetítői szerződés fajtái
                 Utazásközvetítői szerződés tartalmi elemei
                 Utazásközvetítői szerződés mellékletei
                 Utazásközvetítővel szembeni elvárások
                 Utazásközvetítő eredményes tevékenységét segítő és ösztönző touroperátori tevékenységek
                 Utazásközvetítő fizetési és számlaadási kötelezettségei a touroperátor felé
                 Utazásközvetítő fizetésképtelenségének jogi következményei az utas és a touroperátor felé
                 A touroperátor fizetésképtelenségének jogi következményei az utas és az utazásközvetítő felé

A 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet az utazásszervező és - közvetítő tevékenységről szól.

Utazásközvetítő: Az, aki az utakat belföldi, vagy külföldi utazásszervező megbízottjaként, vagy bizományosaként jutalék fejében értékesíti.
Utazásközvetítői szerződés
Az utazásszervező utazásközvetítői, értékesítési, ügynöki, vagy viszonteladói szerződést köt az utazásközvetítővel. A szerződésben a felek megállapodnak, hogy az utazásközvetítő kiajánlja, értékesíti az utazásszervező egyéni vagy társas útjait, egyéb utazási szolgáltatásokat. Általában ebben az esetben az utazási szerződések az utazásszervező nevében köttetnek.
A programok és a szolgáltatások teljesítéséért a megbízó, a viszonteladói, utazásközvetítői tevékenységgel kapcsolatban a viszonteladó, az utazásközvetítő a felelős.
Az utazásszervező ellátja az utazásközvetítőt a megfelelő tájékoztató anyaggal, programfüzetekkel, szóró- és reklámanyaggal. Az utazásoknak a tájékoztató anyagban leírtak szerinti végrehajtásáért az utazásszervező felel. Ha azonban az utazásközvetítő eltér a tájékoztatóban írtaktól, akkor a felelősség áthárul rá.
Az utazásközvetítőnek abban a formában és tartalommal kell megkötnie az utassal az utazási szerződést, ahogy azt az utazásszervező előírja. A két fél megállapodásán múlik ezzel szemben az utazás értékesítésének, megkötésének lebonyolítása, a kapcsolattartás, a fizetés, és az, hogy hány nappal előbb kötik meg a szerződést. Mint minden szerződésre, erre is érvényes, hogy az a viták elkerülése érdekében, minél több részletkérdésre kiterjedjen. Az utazásközvetítői szerződés általában határozatlan időre szól, a szerződő felek szabályozhatják a felmondást, a vitás kérdések kezelését, a szerződésszegést is.
Az utazásközvetítői (viszonteladói, ügynöki, értékesítési) szerződés ajánlott tartalma:
  1. a felek megnevezése és adatai (pontos adatok szükségesek: név, cím, cégjegyzék száma, IKIM-bejegyzés száma, adószám, bankszámlaszám, egyéb adatok)
2.      A szerződés tárgya, célja
ü       az utazásközvetítő kiajánlja, értékesíti az utazásszervező útjait, szolgáltatásait
ü       akadályoztatás esetén értesítési kötelezettség
ü       az utasokkal kötött szerződések az utazásszervező nevében köttetnek
Az utazásközvetítő jogai, kötelezettségei
  • mindenre kiterjedő tájékoztatás az utas részére (arról is köteles általában tájékoztatni az utasokat, hogy a részükre kiajánlott utazást az utazásszervező nevében, annak megbízása alapján teljesíti)
  • az utazásszervező útjainak kiajánlása, értékesítése
  • a szerződésben pontosan szabályozni kell a foglalási feltételeket, a szükséges okmányok kitöltését, az utasokhoz való továbbítását
  • az utazásközvetítő azon az áron értékesítheti az utazásszervező útjait, amelyet a programfüzetben az utazásszervező feltüntet, ennél magasabb ár kikötése érvénytelen
  • a megrendelések megadott határidőn belüli eljuttatása az utazásszervezőhöz
  • a részvételi díj beszedése
  • a számla kiegyenlítésének határideje
  • a számla kiegyenlítésének a módja
  • felelősség az olyan utazások lebonyolításáért, amely eltér a megbízó (utazásszervező) által szervezett úttól
  • az utasok kifogásainak, visszajelzéseinek továbbítása az utazásszervezőhöz, ebben a körben az is kiköthető, hogy az utazásközvetítő semmiféle visszatérítést nem adhat az utasnak, ezt csak az utazásszervező teheti meg
  • lemondás esetén értesítési kötelezettség, melyik felet terheli az emiatti visszafizetési kötelezettség
  • utazási szerződés ismertetése, átadása az utas részére
  • bizalmas információk kezelése
Utazásközvetítői szerződés mellékletei:
ü      Általános Szerződési Feltételek
ü      Jutalék táblázat


Fizetési kötelezettségek:
ü      A megrendelés visszaigazolásával egyidőben az Utazásszervező az Utazásközvetítő részére írásban megküldi a megrendelt szolgáltatások bruttó összegéről szóló pénzügyi elszámolást vagy előleg-pénzügyi elszámolást, melyen Utazásszervező feltünteti bruttó árát. A pénzügyi elszámolás kézhezvételét követően Utazásközvetítő kiállítja a jutalék számláját, s azt eljuttatja Utazásszervező részére.  A pénzügyi elszámolást 30 napon túli foglalás esetén előlegfizetési-, 30 napon belüli foglalás esetén a teljes összegfizetési kötelezettségével – levonva a kiállított jutalék számla összegét – Utazásközvetítő 8 napon belül köteles kiegyenlíteni. Késedelmes fizetés esetén az Utazásközvetítő a Ptk. 301/A. §-a szerinti késedelmi kamatot köteles fizetni. Előlegfizetés esetén a hátralékot Utazásközvetítő legkésőbb 30 nappal az indulás előtt köteles Utazásszervező részére átutalni.  Az átutalásról Utazásközvetítő Utazásszervező felé hitelt érdemlő igazolást küld. A részvételi díj teljes összegének megfizetése és ennek igazolása hiányában Utazásszervező nem köteles az utazási szolgáltatást teljesíteni, és Utazásközvetítővel szemben jogosult minden ebből eredő kárát érvényesíteni.
ü      Az Utazásszervező köteles az Utazásközvetítő részére megküldött foglalást írásban visszaigazolni. Ezt követően az utazási szerződés megkötésével egyidejűleg az Utazásközvetítő banki vagy pénztárbevételi bizonylat ellenében átveszi az ügyféltől a részvételi díj megfelelő összegű előlegét, vagy 30 napon belüli foglalás esetében a teljes részvételi díjat. Utazásközvetítő tudomásul veszi, hogy az utas által befizetett részvételi díjak (a lemondási díjat is ideértve) illetőleg annak közvetítői jutalékkal csökkentett összege az Utazásszervezőt illetik meg, azzal Utazásközvetítő nem rendelkezhet és annak visszatartására (pl. beszámítási jog gyakorlására hivatkozva) semmilyen körülmények között nem jogosult.
ü      Az utas részére kiállított előlegszámlát az utazás megkezdése előtt Utazásszervező állítja ki és postázza Utazásközvetítő címére az utazási okmányokkal együtt. Az utazásközvetítő köteles az előlegszámlát az utas részére – annak másolati példányának aláírattatásával – átadni. Az Utazásszervező a végszámlát az utazás befejezését követő 8 napon belül állítja ki és küldi meg postai úton közvetlenül az Utasnak.
ü      (Az árfolyamváltozásból és/vagy szállítói/szolgáltatói árváltozásból adódó többletköltségek a részvételi díjakat módosíthatják. Ezek változtatásának jogát az Utazásszervező fenntartja, és erről  az Utazásközvetítőt írásban értesíti.)
ü      Az utas által az Utazásközvetítőnek megfizetett lemondási díjat az Utazásközvetítő utalja át számla alapján az Utazásszervezőnek.

13/B Idegen nyelven kérjen a részvételi díj hátralékának befizetésére fizetési haladékot a touroperátortól arra való hivatkozással, hogy utasnak ellopták a bankkártyáját!

I would like to for delay of payment at the arrears of participation fee because the credit card of the passenger was stolen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése