2011. május 17., kedd

12r

12/A Az utazási iroda saját árualapjának értékesítése részben saját irodáiban, részben viszonteladók révén történik. Az utazási iroda ugyanakkor egyéb touroperátorok útjait is értékesíti. Mindkét árualapot számítógépen, de külön-külön programon tartják nyilván. Az értékesítés ez által kétféle foglalási rendszer alkalmazásával történik. Milyen utazási irodai - papíralapú nyomtatványokat és manuális munkavégzést kiváltó - programokat ismer? Milyen jelentőséggel bírnak az utazási irodai programok? Milyen menüpontjai vannak ezen programoknak és milyen munkavégzéseket tesznek lehetővé? Mit tartalmaz a több utazási irodában is használatos, hazai kifejlesztésű VIP-program? Foglalja össze egy Ön által választott program számlázási rendszerét! Milyen egyéb szolgáltatói programok használatosak utazási irodában? Milyen követelményeknek kell megfelelnie és mit kell tennie viszonteladónak, ha utazásszervező árualapját foglalási rendszeren keresztül szeretné értékesíteni?

Információtartalom vázlata

                 Utazási irodai programok jelentősége
                 Programok menüpontjai, a menüpontok tartalma
                 VIP-program ismertetése
                 Egy választott program számlázási rendszerének ismertetése
                 Utazási irodákban használatos, lehetséges szolgáltatói programok
                 Touroperátor programjához jutás feltételei, programhasználat lehetőségei viszonteladás esetén


VIP program

- az utazási iroda/referens munkáját könnyíti meg
- foglalási rendszer
- ezen keresztül mindent el lehet intézni: programok kiválasztása, értékesítése, voucher készítés, számlázás lebonyolítása
- utazási szerződést is kiad
- programokat, teljes utakat, vagy biztosítást is lehet vele foglalni
- más irodák programjait is le lehet vele kérni
- IATA tagok a repjegyet is le tudják foglalni rajta keresztül; buszjegyet meg vonatjegyet is, ha az irodának van rá engedélye
- van árfolyamfigyelő funkciója is

A vouchert kétféleképpen lehet kérni:
- magánszemély ( pl. mint a feladatban volt, 4 fős család Egyiptomba)
- csoport számára ( ahogy a referens adja át az idveznek)

Működése:
Januárban, amikor kijönnek az utazásszervezők új útjai/programjai, mindent felvisznek a rendszerbe, és onnantól kezdve hozzá lehet férni bármelyikhez.
Vagy kontinensek tájai (észak-dél-nyugat-kelet Európa stb.) vagy indulási időpontok szerint csoportosítva lehet választani.
Az árakat katalógus szerint kell beírni a program feltöltőjének.

Így megy:
Kiválasztod a listából a programot/biztosítást/stb-t
- kiválasztod hány főre (lefele menüsor)
- kedvezményt választasz pl. gyerek
- storno bizt. igen/nem kiválasztod.
- biztosítás igen/nem
- milyen bizt. Pl.EMA

A számlázás folyamata:
- Utasnak a számlán szerepel az utas neve, és a tételek részletes felsorolása (fakultatív programok, stb.). Van külön előlegszámla is előleg befizetésekor.
A teljes összeg befizetésekor kapja az utas a részletes végleges rendes számlát.
- közvetítéskor a készítő iroda neve és az az iroda, aki számára közvetít, az eladási ár, és a jutalék mértéke is szerepel rajta.

Az előlegbefizetési rubrika segítségével automatikusan a teljes ár 40%-át számolja.

Kiegészítés:
- az utasprogramba NEM szabad beletenni az idegenvezetőt meg a sofőrt
- viszont plusz információkat igen, pl. éghajlat, szokások, üzletek nyitvatartása
- a IATA tagoknak havonta 3 milliós forgalmat kell produkálniuk
- az utazásközvetítői szerződésnek 2 fajtája van, az egyik a sima, a másik a ’bizományos’. A fizetésben van eltérés, más %-kal kell számolni.


Utazás irodai programok
A DEPO Tourist program utazási irodák számára  kiváló megoldást nyújt az irodai nyilvántartási munkában.
Az utazási iroda szoftver új változata az utazási szolgáltatással kapcsolatos tételek kiszámolásában, az utasok és partnerek számára szükséges nyomtatványok elkészítésében, a nyilvántartásában és a gyors visszakeresésben nyújt kiemelkedő segítséget.
Alkalmas az ügyekkel kapcsolatos levelezések, különféle iktatások, dokumentumok, csatolt állományok (dokumentumok, fotók) rendszerezésére. Lehetőség van továbbá a levelezéssel kapcsolatos postai nyomtatványok nyomtatására is.
Az új DEPO Tourist program nemcsak a rendelések nyilvántartásában és a mindennapi ügyvitelben, hanem az ügyfelekkel való hosszú távú kapcsolattartásban is segíti a felhasználókat. Egy gépes változat: 150.000 Ft

Atlantisz
Az Atlantisz nagyvállalati rendszer, az IBUSZ a legnagyobb felhasználó százhúsz végponttal az egész ország területén. A program moduljai a ki- és beutaztatás, belföld, programok, fizetővendégszobák, hotel- és panzióközvetítés, és végül a pénztári rendszer. Azonban a program használatához nem szükséges a teljes rendszer megvásárlása, létezik egyfelhasználós változata is.

Voyage 2
A másik turisztikai szoftver a FoxArt Kft. Voyage2 Integrált Utaztatási Rendszere. A rendszer teljes körű integrációt biztosít az utazási nagykereskedőknek, mert lefedi a teljes utaztatói folyamatot, a túraszervezéstől a repülőjegy-értékesítésen keresztül biztosítások kiállításáig. A Voyage2 olyan e-business alkalmazásra épülő rendszer, amely egyedülálló módon teszi lehetővé a tényleges, on-line helyfoglalást, amely egy utaztatási szoftver alapfeladata. A szállásokat szobaszinten tartja nyilván a rendszer, és előre rögzíthető minden olyan szállás, bérautó, komp, fakultatív szolgáltatás, amelynek árai és szolgáltatásai valamilyen algoritmus szerint változnak. A rendszeren keresztül lehetőség nyílik az utasbiztosítási kötvények adatai nyilvántartására, valamint azokból kalkulációk készítésére és az értékesítésére. Nagy előnye még a Voyage2- nek, hogy nem szükséges megvásárolni, hanem bérelhető is.



12/B Telefonon, idegen nyelven tájékoztassa egyik viszonteladóját, hogy a jövőben csak foglalási rendszeren keresztül történő értékesítésre van lehetősége!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése